Arxius

Estas veient: febrer 2015
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 4 de març.

Premi al millor documental en el Malmo Arab Film Festival 2014.
Els esdeveniments viscuts a Tunísia al gener del 2011 van provocar aixecaments massius a tot el món àrab. Va ser un moment històric que els periodistes que aleshores eren sobre el terreny no podien deixar passar i es van convertir en soldats a l’ombra a la recerca constant d’informació sobre el que estava passant; es convertiren en els ulls i les orelles del món, enmig dels conflictes més violents i de vegades a costa de les seves pròpies vides. Lucas, Nicolás, Rémi , Nassim , Eyad i Ahmad són els reporters de guerra, els protagonistes d’aquest documental que els segueix en el seu perillós viatge des de Tunísia fins a Egipte, Líbia, Palestina i Síria.“Reporter de guerra” és el resultat de tres anys de feina i ens mostra imatges inèdites sobre el que van filmar els reporters de guerra. Entre imatges de bales perdudes i de runa, els reporters expliquen els seus records de la guerra, les seves nits d’insomni i la seva passió per la càmera. “La guerra és pitjor que les drogues”, diu el reporter Rémi Ochlik.

El documental és un gran treball d’investigació en què el seu director, Amine Boukhris, mostra, a vegades sense veu i sense música, una gran quantitat d’imatges que parlen per si soles a partir d’una senzillesa formal que no requereix cap muntatge especial. “Aquesta no és una pel·lícula sobre els reporters de guerra, aquesta és una pel·lícula amb els reporters de guerra”, sosté ell mateix.

Una producció de Scorpion TV dirigida per Mohamed Amine Boukhris.

20/02/2015: “Els intocables”

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 25 de febrer.


Des de l'esclat de la crisi financera als Estats Units i al món, cap executiu de Wall Street ha resultat imputat i empresonat. Per què?
“Too big to jail?” (“Massa grossos per anar a la presó?”) Aquesta pregunta tan habitual és el punt de partida del reportatge “Els intocables”, una producció del programa de referència dels Estats Units, “Frontline”, de la cadena pública nord-americana PBS. Des del crac financer a la borsa de Nova York, ni un sol banquer, ni un sol executiu de Wall Street directament relacionat amb aquell desastre ha estat perseguit criminalment ni condemnat a presó per la justícia. Tot i un fet evident recollit per diversos testimonis en el reportatge: els responsables de les pràctiques financeres que van portar l'economia nord-americana i la del món al llindar del col·lapse sabien perfectament que estaven cometent un frau.

“Els intocables” investiga per què el Departament de Justícia dels EUA va ser incapaç d'aportar proves sobre el coneixement que tenia Wall Street de la toxicitat dels crèdits hipotecaris que “empaquetava” i venia després a inversors de mig món. Els directius de les firmes financeres més reconegudes del país no utilitzaven mai la paraula “frau”, però donaven instruccions als seus empleats per posar en marxa pràctiques clarament fraudulentes.L'ascens de Barack Obama a la presidència dels Estats Units va aixecar moltes expectatives: es va comprometre a regular, a posar fre i a perseguir judicialment els responsables de la fallida financera incubada i desfermada a la fi de la presidència de George Bush fill. “Els intocables” retrata la infructuosa batalla que va portar a terme el senador demòcrata Ted Kaufman, al capdavant de la comissió investigadora, contra financers i banquers de Wall Street. Va ser ell qui, repetidament, va anunciar a l'opinió pública nord-americana el seu compromís per portar al banc dels acusats els autors del marasme econòmic global. El cap de l'equip directiu de Kaufman, Jeff Connaughton, assegura en el reportatge que està convençut que el Departament de Justícia mai no va considerar l'assumpte com a màxima prioritat a pesar de les conseqüències desastroses que va generar. Responsables del departament argumenten que mai van trobar, tot i les pràctiques reprovables, cap prova de delicte criminal.

A través d'entrevistes a fiscals, responsables governamentals i empleats i directius del sector financer, “Els intocables” arriba a la conclusió que la gran banca d'inversions financeres dels Estats Units van ignorar conscientment el frau generalitzat en la compra i venda de paquets de préstecs hipotecaris.

Una producció de Frontline-PBS dirigida per Martin Smith.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 18 de febrer.

L’obesitat infantil amenaça de convertir-se en una pandèmia a l’Índia.

Anita Rani viatja a Bombai per investigar l’epidèmia d’obesitat que afecta la creixent classe mitjana de l’Índia i es troba amb alguns dels adolescents amb sobrepès que no poden deixar d’atipar-se de menjar ràpid occidental, entre ells el Kaleb, un noi de 13 anys que pesa més de 95 quilos.

“L’obesitat infantil a l’Índia” visita també les clíniques quirúrgiques especialitzades en la pèrdua de pes, que s’han convertit en el centre d’una indústria a l’alça. Alhora, la legislació que regula la indústria del menjar ràpid és molt més flexible que en els països occidentals i els indis rics són molt receptius a la seducció de la publicitat i a les promeses de l’estil de vida occidental. I tot, amb l‘agreujant de la predisposició genètica dels hindús a l’obesitat i a la diabetis tipus 2 que porta associada.En aquests moments, les cadenes internacionals de menjar ràpid i les seves imitadores hindús obren sucursals més enllà de les grans ciutats del país, amb la qual cosa el problema de l’obesitat amenaça d’esclatar i convertir-se en una autèntica pandèmia nacional.

Dirigit per Andy Wells.


Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 11 de febrer.

La pobresa als Estats Units vista amb ulls de nen.
Als Estats Units, la pobresa infantil ha arribat a nivells rècord, amb més de 16 milions de nens afectats. Els bancs d’aliments s’enfronten a una demanda sense precedents, i els refugis per desemparats ara tenen llargues llistes d’espera, perquè les famílies que han tingut una vida molt millor de vegades han de marxar de casa foragitats pels bancs. Aquest reportatge fa el seguiment de tres nens de famílies que estan lluitant per tirar endavant. Expliquen com és la vida a l’Amèrica moderna vista a través dels seus ulls.Explicada des del punt de vista dels mateixos nens, aquest reportatge ofereix una perspectiva única sobre la decaiguda economia de la nació i una visió molt personal de l'impacte de la desocupació, l’exclusió i l’angoixa financera vistes a través dels ulls dels nens afectats, el Johnny, de tretze anys, i la Kaylie i la Sera, de 10.

Dirigit per Jezza Neumann.