Arxius

Estas veient: novembre 2014

28/11/2014: "La noia de Chicago"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Entre altres premis, elegit pel jurat de l’IDFA com a millor film juvenil; Selecció Oficial Festival Internacional de Cinema de Seattle.


“Des del meu portàtil, estic fent una revolució a Síria”
Ala’la, 19 anys. Chicago.


EMISSIÓ: dimecres 3 de desembre.

El reportatge ens explica la història d’Ala’a, una jove siriana de Chicago que col•labora amb la revolució per tombar el règim del dictador sirià Bashar al-Assad. Amb un ordinador portàtil i les eines que proporciona l’era tecnològica, des de la seva habitació es dedica a organitzar manifestacions i coordinar l’activisme que té lloc a Síria. Però quan alguns dels amics d’allà moren en la lluita, decideix que no n’hi ha prou amb el que fa i que s’hi ha d’implicar més.Des del seu dormitori d’infància, als suburbis de Chicago, l’Ala’a, una adolescent nord-americana de 19 anys, utilitza les xarxes socials per coordinar la revolució a Síria. Armada amb Facebook, Twitter, Skype i telèfons amb càmera, ajuda la seva xarxa social "sobre el terreny" a Síria a mostrar al món les atrocitats contra els drets humans comeses pel dictador Bashar al-Assad. A mesura que la revolució continua, cadascun dels membres de la xarxa han de decidir quina és la forma més eficaç de lluitar contra un dictador: si amb els mitjans de comunicació social o amb els fusells AK-47. L’Ala’a ho té clar: “Mai em rendiré”, diu.

Escrit, produït i dirigit per Joe Piscatella.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts

EMISSIÓ DOBLE: dimecres 26 de novembre.

Aquesta tardor “60 minuts” compleix 25 anys d’emissió continuada al canal 33. 25 anys en què s’han emès més d’un miler de reportatges i documentals, produïts per cadenes de televisió de tot el món, que ens han acostat a les transformacions socials i polítiques d’aquest quart de segle. Treballs que ens han parlat de la caiguda del mur, de l’atemptat de les torres bessones de Nova York, de la crisi econòmica i social, de les revolucions àrabs o de les grans transformacions socials.
Per commemorar aquests 25 anys “60 minuts” emetrà dos reportatges que tenen la “memòria històrica” com a element comú. El primer es basa en el judici a militars argentins – entre ells Videla i Bignone - implicats en el robatori sistemàtic de nadons durant els anys de la dictadura militar. Després, es recupera el documental “30 anys de foscor”, finalista als Goya de l’any 2012 i que també fa memòria del passat, en aquest cas sobre una qüestió del franquisme: la de la gent que es va haver d’amagar, durant anys – a vegades entre les parets de les seves pròpies cases – per escapar-se de la brutal repressió del règim franquista.

“Argentina: els 500 nens robats de la dictadura”. Dirigit per Alexandre Valenti.Un judici històric, l’any 2011, s'obre a Buenos Aires, fruit de la lluita incansable de les àvies de la Plaza de Mayo. Durant els anys foscos de la dictadura a l'Argentina, del 1976 al 1983, el règim militar va segrestar dones embarassades, les va obligar a donar a llum en maternitats clandestines i les va assassinar per apropiar-se dels seus nadons com a botí de guerra. Trenta-cinc anys després, les àvies van retrobar 107 d’aquests nens i, avui, continuen la seva recerca particular. A partir del judici del 2011 als repressors Videla i Bignone - i a sis repressors més -, el reportatge posa veu a un període fosc de la història de l’Argentina.

“30 anys de foscor”. Dirigit per Manuel H. Martín.“60 minuts” presenta un reportatge peculiar. Un treball de precisió, un encaix que trama entrevistes, tesi i animacions. Nominat al "Millor Documental" en l’edició dels premis Goya del 2012, explica la història de Manuel Cortés, “el talp de Mijas”. Quan va acabar la Guerra Civil Espanyola i es van tancar les fronteres, centenars de persones es van veure obligades a amagar-se per escapar-se de la repressió franquista. Van viure durant dècades amagades sota tarimes o en forats darrere de les parets de les seves cases, amb la por contínua de poder ser descobertes en qualsevol moment.

07/11/2014: "Coses per tot arreu"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Finalista als “Premis Europa 2012” en la categoria de “Millor documental televisiu”.


Els objectes que ens envolten són manejables, ens fan la vida més fàcil i pensem que ens faran més feliços. Però, fins a quin punt tot allò que tenim condiciona les nostres vides? Aquest és el punt de partida d’aquest 60 minuts que narra l’experiència de la directora del reportatge en el viatge que inicia per esbrinar, no només què ens connecta a tot allò material que hem inclòs per formar part de les nostres vides, sinó també on van a parar aquests objectes si ens n’acabem desfent.

EMISSIÓ: dimecres 12 de novembre.Per a molts de nosaltres, les possessions, les coses que tenim regeixen les nostres vides més del que voldríem admetre. Aquest és sens dubte el cas de Judith de Leeuw – directora del reportatge - que té una vida normal amb el seu xicot i el seu fill petit en un petit apartament d'Amsterdam. El reportatge registra la seva recerca per descobrir el lligam entre les persones i les seves coses. Una mica obsessionada amb la seva pròpia connexió, potser una mica malaltissa, per les seves coses, De Leeuw decideix fer un recompte de tot. Però comptar tot el que tenim no és tan simple com pot semblar, i la Judith es troba absorbida, cada vegada més, en la seva obsessió. El seu apartament és massa petit per a la tasca, així que decideix llogar una nau i començar la categorització i la crònica. Amb humor i un toc d’extravagància, De Leeuw aprofita l’ocasió per fer-se algunes preguntes essencials sobre tots els tipus de coses que arribem a tenir.

Un reportatge dirigit per Judith de Leeuw.