Arxius

Estas veient: octubre 2014

31/10/2014: "La dona armada"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Als Estats Units, un de cada quatre propietaris d’armes és una dona. La xifra ha augmentat 10 punts en l’últim lustre. I no para de pujar. Actualment, el sector de les armes apunta cap a un nou mercat: les dones. El reportatge “La dona armada” mostra la diversitat i extensió de la comunitat femenina addicta a aquestes eines, un sector cobejat per la indústria armamentística, i explica com les armes poden canviar, per bé i per mal, la vida de les dones.

EMISSIÓ: dimecres 5 de novembre.Aquest reportatge mostra el punt de vista femení sobre una qüestió que, històricament, ha anat profundament lligada als homes i la masculinitat. Les representacions americanes clàssiques de la dona armada són, pràcticament, caricatures. En realitat, la típica dona que va a pavellons de tir i que porta una arma a la bossa pot ser la veïna del costat: una mare soltera, una germana o una tieta treballadores. Potser són dones pràctiques o bé han après dures lliçons de vida.


TRÀILER


Sigui com sigui, moltes d’aquestes dones tenen en comú el fet de preocupar-se per la seva seguretat personal; fins i tot algunes ho fan per salvar la vida. D’altres també opten per les armes perquè hi troben satisfacció, en el fet de tenir una arma de foc. Trencant els prototips, el reportatge posa de manifest la diversitat als Estats Units pel que fa a la comunitat de dones que té armes. Descriu com aquesta és retratada pels mitjans de comunicació, al mateix temps que s’ha convertit en el blanc de la indústria de l’armament; i mostra, a través d'històries personals, com les armes de foc canvien, per bé i per mal, la vida de les dones.

Dirigit per Cathryne Czubek.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Els seus veredictes creen por i pànic mundials. Les agències de qualificació han tingut un paper crucial des de l’inici de la crisi econòmica. Les seves decisions han marcat el compàs de l’economia dels països implicats, vulnerant-ne l’estabilitat, i també el del mercat financer global. Però en sabem ben poc de què fan aquestes agències exactament. Les descobrim a “60 minuts”.

EMISSIÓ: dimecres 29 d'octubre.“Qualificar el crèdit d'un país no és més que un joc d’estimacions”, diu Jerome Fons, antic executiu de l’agència de qualificació Moody’s, una de les més conegudes, juntament amb Standard & Poor’s o Fitch Ratings. Però qui són aquestes agències de qualificació? En què es basen les seves “qualificacions”? Fins i tot, són sempre correctes els informes que fan d’empreses i de països?


TRÀILER


Aquest reportatge explica la història d’aquestes agències, i es fa ressò del seu impacte en els mercats financers i el paper en l'escenari mundial, tant pel que fa a finances i economia com també en política.

Un reportatge produït per VPRO Television.

16/10/2014: "Diners sagrats"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Pocs més d’un any i mig després que el papa Francesc accedís al capdavant de la Santa Seu, l’historiador John Dickie investiga els escàndols financers que han sacsejat l’Església Catòlica i els esforços del nou papa per posar ordre en les activitats econòmiques multimilionàries de la institució, enmig d’acusacions de blanqueig de diners, corrupció i malversació de fons.

EMISSIÓ: dimecres 22 d'octubre.L’Església Catòlica aplega més de 1.200 milions de catòlics. Comptant només els últims anys, un seguit d'escàndols econòmics – juntament amb els de pederàstia - l’han sacsejat fins als fonaments. Un bisbe alemany es va gastar més de 31 milions d'euros per reformar la seva residència diocesana. El president del Banc del Vaticà ha estat objecte d'una investigació. Fins i tot l’exmajordom de Ratzinger va filtrar uns documents que revelaven disputes per diners entre la jerarquia eclesiàstica.

El mateix Ratzinger, que va intentar reformar la institució, va rebre el boicot de la cúria, immersa en lluites internes, portant-lo a la renúncia i provocant una davallada irrecuperable en la credibilitat i la imatge de l'Església davant de l'opinió pública.La necessitat de posar fi a la incompetència i les irregularitats financeres va ser decisiva en l'elecció del papa Francesc. Però al nou papa li apareixia un gran repte. Sacerdots que fiquen la mà a la col•lecta de missa. Arquebisbes que inverteixen en un canal de pornografia. Un imperi immobiliari ocult. Acusacions de blanqueig de diners i corrupció mitjançant el Banc del Vaticà. Víctimes d'abusos sexuals presumptament privades de les seves indemnitzacions. Quin és el llegat financer que ha trobat Francesc? L’Església catòlica pot reconciliar els diners amb la seva moral? “60 minuts” busca respostes.

Una producció de GA&A Productions i ZDF Arte. Dirigit per Jesus Garces Lambert.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“60 minuts” evidencia, amb testimonis i proves, com era de falsa l’amenaça d’armes de destrucció massiva en mans de l’exèrcit iraquià. Els serveis d’intel•ligència van treballar sota la supervisió de Downing Street i de la Casablanca per justificar una invasió basada en la construcció d’il•lusions i de mentides.

EMISSIÓ: dimecres 15 d'octubre.Fa onze anys esclatava la guerra de l’Iraq. Al món se li va dir que era necessari eliminar les armes de destrucció massiva de Saddam Hussein. El primer ministre britànic Tony Blair afirmava que les proves eren irrefutables. Res més lluny de la realitat.
Aquest reportatge, produït per la BBC, demostra fins a quin punt els materials clau d’intel•ligència tenien el suport de falses il•lusions i mentides. Aquesta intel•ligència “defectuosa” va ser inventada per espies, tal com constata el reportatge. Tots ells van ser responsables de prémer el botó de la guerra en dir als màxims responsables de Downing Street i de la Casa Blanca allò que aquests volien sentir: que Saddam tenia armes de destrucció massiva amagades en algun punt remot del desert.

Un reportatge de la BBC dirigit per Mike Rudin i conduït per Peter Taylor.

01/10/2014: "Atac al Sàhara"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
La història, real i terrorífica, dels hostatges britànics segrestats per Al-Qaeda en una planta de gas algeriana, al gener del 2013.


Al gener del 2013 un grup d’Al-Qaeda va ocupar una planta de gas a Algèria i va prendre com a hostatges tots els treballadors estrangers, entre ells un nombrós grup de britànics. Les forces armades algerianes no van voler establir cap negociació amb el grup terrorista i van plantejar fer un assalt a la planta. Finalment, van irrompre a la planta, i van causar la mort de gairebé 40 persones.

EMISSIÓ: dimecres 8 d'octubre.Després de quatre dies de segrest, i sota l’atenció dels mitjans de comunicació de tot el món, les forces especials algerianes van irrompre a la planta de gas en un esforç per posar fi a la crisi, i van morir 37 ostatges estrangers, una bona part britànics. Aquesta és la història des de la perspectiva dels supervivents: els ostatges i les seves famílies. El reportatge combina entrevistes i un procés d’investigació amb la reconstrucció dramàtica dels esdeveniments, clau durant el setge de quatre dies en què hi va haver tirotejos i episodis de fugides i actes de valentia. Aquest “60 minuts” també planteja moltes preguntes que no tenen resposta, com ara, com un comboi ple de terroristes va arribar a les instal•lacions i en va aconseguir el control sense ser detectat? I qui era el responsable últim de la seguretat dels seus treballadors?

Un reportatge de la BBC.