Arxius

Estas veient: abril 2014

24/04/2014: "El contagi"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 30 d'abril“El contagi” és una pel·lícula documental que es capbussa, durant més de dos anys, en el cor mateix d’una crisi econòmica que està posant a prova la Unió Europea. Els ciutadans grecs viuen en el llindar de la pobresa i tenen escassa confiança en el futur. De Grècia, el contagi s’estén a Portugal i Irlanda i es converteix en un perill per a la resta d’Europa.

L’euro, la moneda única en què es fonamenta la unitat, està amenaçat pels mercats. L’impacte de les polítiques de rigor, la fragilitat del sistema financer, la degradació de la situació social, la recessió econòmica que afebleix el conjunt dels ciutadans... La inestabilitat política va en augment i les conseqüències són múltiples: els governs cauen successivament; l’extrema dreta i les forces populistes són opcions polítiques a l’alça; els deutes dels estats assoleixen proporcions alarmats; els tipus d’interès pugen; els estats viuen a un pas de fer fallida...

Aquest trencament amb el sistema de vida dels europeus és un seriós desafiament als fundadors de la Unió Europea, un territori que en 30 anys representarà el 6% de la població mundial i el 12% del PBI global. El model de la UE es veu amenaçat i podria veure’s abocat, en un futur no gaire llunyà, a tenir un paper marginal en la globalització. I malgrat la necessitat d’una reacció urgent, la UE vacil·la, dilatant la presa de decisions.

Sobre la base dels testimonis de ciutadans molt castigats i afeblits i de l’opinió d’experts i de protagonistes europeus de primer pla -Herman van Rompuy, Jean Claudio Juncker, Christine Lagarde, Jutta Urpilainen, Martin Schulz o Guy Verhofstadt- el documental planteja les qüestions cabdals del futur d’Europa: què en queda del model europeu, amb la globalització? Com es pot salvar l‘euro? Continuarà existint Europa? Com es pot evitar el desencís d’Europa?

Una coproducció de Domino Production amb la RTBF amb direcció de Sergio Ghizzardi.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 23 d'abrilS’han abocat milers de milions d'euros a les institucions financeres europees per evitar que caiguessin en la bancarrota. Però, on han anat a parar, aquests diners? A qui pertanyen els bancs suposadament amenaçats? 60 minuts dóna resposta a aquests interrogants i descobreix on s’han destinat els milions de diners públics injectats per donar una alenada a l’economia europea.

50 mil milions d’euros per a Grècia, 70 mil milions per a Irlanda, 40 mil milions per a Espanya; un estat i després un altre s'han vist obligats a apuntalar els seus bancs injectant enormes sumes de diners per cobrir les pèrdues que havien provocat les mateixes institucions financeres mitjançant crèdits tòxics. Però, on han anat a parar aquests milers de milions d'euros? Qui se n’ha beneficiat?

El guardonat periodista de negocis Harald Schumann creua Europa per fer aquesta senzilla pregunta i rep algunes respostes interessants. Les parts rescatades no es troben en els països de l'euro més pobres, sinó sobretot a Alemanya i França. Una gran suma dels diners va a parar als creditors dels bancs que volen o que han de ser rescatats. I malgrat que aquests inversors han invertit, òbviament, molt malament, estan sent protegits contra les pèrdues a costa del diner públic. Per què està passant, això? Som conscients de qui rep aquests diners?

Harald Schumann aconsegueix que aquest tema complicat esdevingui comprensible per a tothom formulant la seva pròpia opinió – informada i valenta. Un dels treballs més punyents sobre la crisi bancària.

Dirigit per Arpad Bondy i Harald Schumann. Produït per Arpad Bondy Filmproduktion per RBB/ARTE, 2013.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Les “regions d’intercanvi econòmic” juguen un paper clau en una Europa que viu un moment de recomposicions territorials, econòmiques i socials. Aquest és un concepte modern que pren com a base l'àmbit de l'activitat econòmica i comercial, que se superposa als tradicionals criteris geogràfics, socials o polítics. La principal megaregió del sud d’Europa és la conformada per un ampli espai que inclou l’oest d’Alemanya, les regions franceses de Rhône-Alps, Provence-Alps-Côte d'Azur, Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées, Catalunya, bona part d'Aragó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Murcia i Andalusia.

La consolidació del corredor que travessa aquests territoris i els connecta amb les grans zones de flux de mercaderies de la resta del món és fonamental per al futur d'aquesta megaregió i del conjunt dels països implicats —en tots els sentits, no només l'econòmic, sinó també el cultural i el de les relacions humanes— . Aquest 60 minuts explica com s’ha arribat a aquest escenari i explica els punts clau d’aquest conflicte.

EMISSIÓ: dimecres 16 d'abrilEncara que en aquests moments el consens entre els poders polítics i econòmics de les àrees afectades és pràcticament unànime a favor del Corredor Mediterrani, també és veritat que encara hi ha algunes reticències que no es poden ignorar i que durant les últimes dècades han anat construint alternatives que també són ja un fet. Per això la qüestió no s'esgota amb la decisió del Parlament Europeu sobre els nous corredors ferroviaris. És una cursa vital de llarg recorregut en la qual estem implicats tots nosaltres.

El reportatge mostrarà com s'ha arribat a aquesta situació, què hi ha en joc, quin és l'escenari i les perspectives a mitjà i llarg termini, quin món de relacions econòmiques i personals deixem als nostres fills. Les opinions contrastades i les dades objectives són la base de “Per on passa el futur”.


TRÀILER


Una producció de Massa d’Or Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i Gran Angular Indústries Culturals.

04/04/2014: "Sota els bananers"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Les repúbliques centreamericanes van rebre el qualificatiu de bananeres des que la United Fruit Company es va establir a la zona. Des llavors, el sector bananer s'ha desenvolupat com un món
tancat i de murs infranquejables. "Sota els bananers” fa un seguiment d'un conflicte laboral en les bananeres de la població de Morales, al nord de Guatemala. El reportatge retrata el conflicte des de l’acomiadament de gairebé un miler de treballadors fins a les amenaces i pressions que va rebre el sindicat per part de la patronal.

EMISSIÓ: dimecres 9 d'abrilEls fets es van iniciar amb l'acomiadament de 900 treballadors de la multinacional Bandegua (Del Monte). El sindicat va convocar una manifestació davant les oficines de l’empresa. La nit abans de la concentració, un grup d'assaltants va entrar a la seu del sindicat i, a punta de pistola, va retenir els membres de la directiva sindical i els va obligar a firmar la seva renúncia. No sense dificultats, es va acabar celebrant el judici i, per primera vegada en la història de Guatemala, es va condemnar els responsables d'un fet d’aquestes característiques.
Però les sentències van ser molt lleus i els cinc dirigents sindicals, que no van deixar de rebre amenaces, es van haver d'exiliar fora del país. Les amenaces van tornar. Ara, cap als membres de la nova executiva.


TRÀILER


Un reportatge dirigit per Lluís Crous
Càmera: Ernesto Villalobos
Editora : Carmen G. Martínez

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"60 minuts" presenta un reportatge sobre el "reality show" de la televisió xinesa en què la periodista Ding Yu entrevista convictes abans de ser executats. El govern de Pequín va retirar el programa gràcies a la repercussió internacional d'aquest treball.

EMISSIÓ: dimecres 2 d'abrilDurant cinc anys, el canal públic de la televisió de la província xinesa de Henan ha emès un programa setmanal titulat "Entrevistes abans de l'execució". Un "reality show" inclassificable, que ha tingut audiències massives i repercussió mundial. En el programa, la periodista Ding Yu entrevista homes i dones convictes poc abans de ser executats. Entrevistes esfereïdores en què els entrevistats confessen els seus crims i s'acomiaden dels seus familiars. L'objectiu del programa és "educar la població" pel que fa als riscos que comporta cometre determinats delictes.

En els seus informes anuals sobre el respecte dels Drets Humans, Amnistia Internacional situa la República Popular de la Xina en el primer lloc del rànquing de països que encara apliquen la pena màxima i, a més, sense les garanties jurídiques necessàries.

Tot i que les autoritats de Pequín han eliminat, darrerament, 13 delictes susceptibles de ser castigats amb la pena de mort, encara executen cada any milers de persones, segons denuncia Amnistia. Fins fa ben poc, l'evasió fiscal, el contraban d'antiguitats i el frau bancari es castigaven a la Xina amb la mort.


TRÀILER


“60 minuts” ofereix, ara, aquest reportatge. Un document que aprofundeix en el sistema judicial xinès i en la visió que l'opinió pública xinesa té -a través de la mirada de la periodista Ding Yu- de la pena de mort. Durant mesos, els productors Steven Seidenberg i Leland Ling van seguir amb les seves càmeres l'equip d'"Entrevistes abans de l'execució".

» Veure més