Arxius

Estas veient: març 2014
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Algunes guerres desemboquen en la creació d'Estats. El 9 de juliol del 2011, el Sudan -el país més gran de l'Àfrica- es va partir en dos territoris. El sud va declarar la independència i es va convertir en el país cent noranta-tres del món. Les Nacions Unides tutelen el procés de construcció d’aquest Estat. Després de Kosovo i de Timor Oriental, és la tercera vegada que els equips de les Nacions Unides ajuden a crear un Estat des de zero. Està tot per decidir: com distribuir el poder polític, com organitzar l'economia, com estructurar l'exèrcit o com proveir els béns i els serveis bàsics a la població o als refugiats que tornen de l’exili. No es veia una operació d'aquesta envergadura des de feia més de cent anys. Les Nacions Unides afronten un repte que durarà una generació. Per això, la comunitat internacional haurà de fer costat als sudanesos fins al final.

EMISSIÓ: dimecres 26 de marçCom es pot construir un país des de zero? “Constructors d’Estats” fa el seguiment d’una funcionària de l'ONU, Lise Grande, en el seu intent de posar en pràctica la teoria per donar forma a la jove democràcia de la República del Sudan del Sud. Al juliol del 2011, el Sudan es va convertir en la darrera nació creada al món, el país 193 de l’ONU, després d'una guerra civil de 50 anys que va matar més de dos milions de persones. Les Nacions Unides col•laboren estretament amb el vicepresident del Sudan del Sud, Riek Machar, que ha passat directament de la lluita armada al servei públic. Ara els antics companys d'armes de la selva són ministres del govern. Les apostes, els reptes i les esperances del país són nombrosos i elevats.


TRÀILER


Un reportatge de Florence Martin-Kessler i Anne Poiret.

07/03/2014: "El retorn de Putin"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Un documental de Jean-Michel Carré. Emès a France Télevisions amb rècord d’audiència de la temporada.


EMISSIÓ: dimecres 19 de març.Els governs del món fan els ulls grossos als esdeveniments que ocorren en la Rússia d'avui. Silenci i gestos apagats són la seva única resposta. No obstant això, la seva actitud canvia quan les negociacions per interessos amb Rússia apareixen en l'ordre del dia. En general, el món està actuant com si a Rússia no hi passés res d’especial.

Els autors d’aquest “60 minuts”, el 2007 van fer el reportatge «El sistema de Putin». És va emetre a més de 40 països i va mostrar com un tinent insignificant de la KGB, Vladímir Putin, havia grimpat metòdicament l'escala per poder arribar a ser, després de 25 anys a l’ombra, el president de Rússia. Els seus dos mandats van veure el renaixement de Rússia com a potència mundial combinada amb un sentit exacerbat d'orgull nacional en un règim cada vegada més autoritari.

Després de 8 anys i dos mandats com a president , Vladímir Putin es converteix en primer ministre amb el president Dmitri Medvédev, el dofí elegit, des de fa 6 anys. Després d'una absència acuradament programada, és precisament en aquest moment que els autors decideixen elaborar “El retorn de Putin”.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"60 minuts" fa un repàs a l’evolució política d’Ucraïna per entendre les claus de la situació que viu aquests dies el país. El reportatge fa una detallada reconstrucció de com va tenir lloc la “revolució taronja” i de com les esperances dipositades en líders com Iúsxenko i Timoixenko van desaparèixer amb la reaparició a l'escena del govern corrupte de Ianukóvitx; amb ell el país es va veure submergit en una greu crisi energètica del gas i es va doblegar al retorn al poder de les oligarquies. Al reportatge hi parlen els mateixos Iúsxenko, Timoixenko (i la seva filla, quan ella va a la presó) i diversos periodistes del país i analistes de fora. En definitiva, detallat informe polític sobre la deriva del país durant l'última dècada, un país que s'ha quedat sense drets civils, amb una llibertat d'expressió mutilada – gairebé anul•lada - i amb una autocràcia que dóna poder a les oligarquies i que calla la boca de les veus discordants.

EMISSIÓ: dimecres 12 de març.La història d'Ucraïna i de la seva dominació per part de la veïna Rússia s'ha repetit durant segles. Però el 1991, després de l’enfonsament de la Unió Soviètica, Ucraïna es va independitzar.
El 2004, la "revolució taronja" va posar fi al règim prorús autoritari existent. Liderats per la líder de l'oposició, Iúlia Timoixenko i el seu aliat, Víktor Iúsxenko, els ciutadans van omplir els carrers d'Ucraïna en protesta per les eleccions fraudulentes acabades de celebrar. La Cort Suprema va sentenciar al seu favor, i l'aliança taronja va arribar al poder amb una coalició fermament antirussa i prooccidental.
Després de la revolució, van ser molts els que van predir una onada de tipus dòmino de més revolucions que portaria la democràcia i la liberalització a la regió. Malgrat tot, aquests pronòstics mai es van fer realitat. El 2010, amb l'elecció del president Ianukóvitx, el país més gran al centre d'Europa va caure, un cop més, sota l'esfera de la influència russa i del poder de les oligarquies.
Centrant-se principalment en els últims 30 anys, aquest treball és la història d'una nació, la seva importància geopolítica al centre d'Europa i la seva contínua lluita per la democràcia.

Un reportatge dirigit per Jean-Michel Carre.