Arxius

Estas veient: gener 2014

28/01/2014: "Els jocs de Putin"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Un reportatge que evidencia la corrupció que s’amaga darrera dels Jocs Olímpics d’hivern, que se celebren del 7 al 23 de febrer a Rússia.


La ciutat russa de Sotxi, a la "riviera” de Rússia, és una destinació de vacances tradicional per als russos rics i poderosos. També va ser triada per ser la seu dels Jocs Olímpics d'hivern del 2014, organitzats pel Comitè Olímpic Internacional. Va ser una elecció estranya. Quan el COI va prendre la decisió, no hi havia cap mena d’instal•lació per fer uns jocs a Sotxi. Aquest 60 minuts exposa el qüestionament de la candidatura de Sotxi, i fa el seguiment de la construcció d'un complex hivernal artificial en un entorn subtropical. A mesura que s’acosten els Jocs Olímpics d'hivern, creix la controvèrsia.

EMISSIÓ: dimecres 5 de febrer.Els Jocs Olímpics d'hivern del 2014 a Sotxi, Rússia, seran els primers que es faran en un complex subtropical. Els jocs més cars de la història trenquen tots els rècords pel que fa a la corrupció i la megalomania. L'administració de Putin té tothom a la seva disposició, des d’oligarques fins a gent corrent que ha de pagar la factura olímpica. Tant els poderosos com els més febles parlen en aquest documental d'investigació, que revela la història oculta darrere dels “jocs de Putin”. El crític amb el govern Garri Kaspàrov diu que la propaganda olímpica de Putin amaga realment un procés accelerat de privatització de la terra a Sotxi. Molts habitants han hagut de donar pas a hotels, pistes de salts d'esquí i un gran port, que posteriorment van ser arrossegats per les tempestes i les esllavissades de terra, ja que la Vila Olímpica es va construir sobre un pantà a la regió més calenta de Rússia. En gran mesura, la història d'aquests Jocs Olímpics perjudicials per al medi ambient amaga una gran malversació de diners. La carretera de 45 quilòmetres que condueix a la Vila Olímpica va ser tan cara que bé podria haver estat pavimentada amb or o caviar negre. El documental entrevista personatges clau, des de l'alcalde de Sotxi i contractistes corruptes fins a senadors i grups de pressió al president del Comitè Olímpic Nacional de Rússia.

Una producció de Saxonia Entertainment, Sasha Klein Productions i Satel Film en coproducció amb MDR/Arte i en producció associada amb RTS, SVT, DR i CBC.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
A tot Europa, des de Grècia fins a Suïssa, els moviments nacionalistes populistes i xenòfobs s'estan convertint en forces polítiques significatives. Alguns fins i tot estan aconseguint prou suport per guanyar escons al Parlament. La defensa d'una identitat cultural, la lluita contra el multiculturalisme i el descrèdit de l'Islam: aquests grups tenen els mateixos objectius, però no els mateixos mètodes. Aquest “60 minuts” viatja per Hongria, França, Anglaterra i Alemanya per mostrar l’auge dels partits d’extrema dreta a bona part d’Europa.

EMISSIÓ: dimecres 22 de gener.Els autors del reportatge visiten França, on el Bloc Identitari, partit d’extrema dreta fundat el 2003, fa servir la tecnologia moderna per difondre el seu missatge d'odi i por. A l'altra banda del canal, el grup antimusulmà Lliga de Defensa Anglesa (l'English Defence League) arrossega multituds cridaneres de seguidors –que acostumen a brandar gerres de cervesa–, sovint violents, aparentment aliens a la paradoxa que s'han convertit en el tipus de fonamentalistes que, justament, diuen que odien.


TRÀILER


A Hongria, musculosos tatuats han format l’Exèrcit dels Bandits, que formen unes patrulles que recorren les àrees de gitanos romanís i atemoreixen tothom qui troben pel camí. Finalment, aquest 60 minuts fa una ullada a l'interior d’un poble d’Alemanya, Jamel, que ha estat assetjat pels neonazis, nostàlgics del Tercer Reich.
Així, aquesta investigació travessa Europa i s’endinsa al cor d'aquestes organitzacions per trobar-se amb els seus líders i simpatitzants, per poder oferir una mirada aterridora del que pot passar quan la por, la ignorància i el racisme es combinen.

Un reportatge dirigit per Alexandre Spalaikovitch i Laurent Delhomme.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Una coproducció de Televisió de Catalunya que mostra un recorregut que pretén recuperar les arrels d'un passat per reconstruir un present, una actualitat en què les veus de les dones es converteixen en una crida des de l'Àfrica.


En aquest “60 minuts”, l’Arabela, una jove periodista moçambiquesa, es pregunta per Josina Machel, la primera heroïna nacional que va lluitar pels drets de la dona, i reflexiona sobre la necessitat de donar veu a les dones del seu país per activar l’Àfrica. A partir d’aquest moment, iniciarà un viatge per Moçambic, perseguint el rastre d'aquesta heroïna del passat i buscant les claus necessàries per a l'emancipació de les dones en l'actualitat. El seu recorregut la portarà als diferents llocs on resideixen les altres protagonistes del reportatge.

EMISSIÓ: dimecres 15 de gener.L’Arabela, una jove periodista moçambiquesa, investiga per esbrinar la situació real de l'emancipació de la dona al seu país, Moçambic. Per fer-ho, persegueix el rastre d'una dona del passat que va intentar construir el futur de les dones africanes: Josina Machel, la primera heroïna moçambiquesa que va lluitar pels drets de la dona a l’Àfrica, des del 1962, durant la independència del seu país, fins al 7 d'abril del 1971, data de la seva mort, als 26 anys. Data, en què, en l'actualitat, es commemora el Dia de la Dona Moçambiquesa.
Després de descobrir unes imatges impactants d'un arxiu cinematogràfic antic, l’Arabela es pregunta què en queda, d’aquells ideals, que aparentment s'han anat esvaint però que perduren en la tradició oral dels mites de les històries que expliquen les dones. L’Arabela reflexiona sobre la naturalesa de la imatge i la necessitat de recuperar la memòria de la lluita del passat per reconstruir l'emancipació de les dones en el present.


TRÀILER

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Si un sistema no funciona bé, no seria millor agafar les regnes de l'assumpte amb les pròpies mans? Podríem pensar en un món sense oficines d’atenció al client, un món en el qual es guanyessin diners, però no a costa dels altres i que, al mateix temps, es contribuís a millorar el medi ambient? Es podria pensar en un món ple de confiança i solidaritat, sense haver de renunciar a la nostra llibertat individual. Seria una utopia? Als Països Baixos, després de la revolució industrial i de la revolució digital, ha arribat una altra revolució: la revolució energètica.

EMISSIÓ: dimecres 8 de gener.Aquest “60 minuts” mostra que tot això és possible i ho fa de la mà de diversos pioners en el camp de l'energia; tots ells diuen que aquest podria ser el nostre futur. Ells mostren com la descentralització i les societats cooperatives poden permetre’ns fer els nostres propis subministraments d'energia sostenible més ràpid del que podem imaginar, sovint sense subsidis i, alhora, obtenint un guany. I si així podem obtenir energia sostenible, per què aturar el procés aquí?
D’aquesta manera també estan sorgint diverses iniciatives en els àmbits de les assegurances, l'assistència sanitària i les indústries dels ciutadans, sorgides de la recessió, i amb la finalitat de desenvolupar noves xarxes socials, impulsades per l'empatia en comptes de la cobdícia. El reportatge “L’energia dels ciutadans” es basa en les idees de tots aquests pioners; impulsors d’una nova era de l'energia.


TRÀILER


Un reportatge dirigit per Sabine Lubbe Bakker. Recerca de William de Bruijin.