Arxius

Estas veient: desembre 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Estats Units i Iran sembla que estan vivint un acostament sense precedents. Aquest fet arriba, però, en un moment en què la supremacia a tot el món d'Occident ha disminuït, especialment a l’Orient mitjà. Fins avui, diverses guerres han debilitat la capacitat occidental de projectar el seu poder a nivell mundial. Aquest "60 minuts", rodat a 19 països diferents durant gairebé 2 anys, des de l’Iran fins a les Seychelles, passant per l’Àfrica, l’Índia, Sri Lanka, fins a l’Àsia i als Estats Units, explica com la batalla pel petroli ha establert un nou ordre mundial pel que fa al comerç marítim i al control del mar.

EMISSIÓ: dimecres 18 de desembre.Després de segles de dominació naval de les aigües de la regió, Occident s'enfronta a les marees creixents de control dels autòctons a tot el litoral de l'Oceà Índic. Nous gegants econòmics emergeixen cap a l'Est i vénen a aquesta regió estratègica amb ganes d’obtenir els seus propis recursos i omplir-se les butxaques. Mentrestant, les masses àrabs se subleven i es fan sentir, enderrocant tirans i potentats, un per un. Arran d'aquesta revolta, queden poques certeses. Però una cosa està clara: Occident ja no dicta les directrius com abans. I no és gens segur quines accions, siguin o no la guerra, poden canviar el decurs de la història.


TRÀILER


Amb imatges d’arxiu recents i amb el testimoni d'experts i protagonistes de la regió, aquest documental delimita com són aquestes noves aigües tèrboles i desxifra com els esdeveniments dispars que passen a terra, en llocs com Líbia , l’Aràbia Saudita, Egipte i el Iemen, o al mar, com al mar Roig , al golf d'Aden i al golf Pèrsic, tots són part de la mateixa història: la del desmantellament lent d'un vell ordre i la de l’emergència d'un nou ordre estratègic mundial.

Un documental de Mundovision produït en associació amb: SRC/CBC (Canadà), WDR/Art (Alemanya-França), SVT (Suècia), NRK (Noruega), YLE (Finlàndia), VRT (Bèlgica), EITB (Espanya ), TV3 i Media Education Foundation (EUA).
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
El mercat il•legal d'obres d'art és un negoci de proporcions enormes; un tràfic criminal el valor monetari del qual és només superat pel tràfic de drogues i d’armes. Sumes extraordinàries de diners canvien de mans entre els lladres de tombes, els intermediaris i els grans distribuïdors internacionals, mentre que compten amb la condescendència de molts bancs. Què impulsa aquest mercat emergent i poc conegut? Els grans museus de Nord-amèrica i Europa estan en el punt de mira.

A través de relats inèdits i testimonis de saquejadors d’obres d’art, aquest “60 minuts” revela el paper de les institucions museístiques en el tràfic internacional d'obres d'art i en el saqueig del patrimoni artístic mundial.


EMISSIÓ: dimecres 11 de desembre.Nikolas Zirganos és un periodista grec que ha estat investigant els punts calents del tràfic il•legal de peces d’art al món durant anys. Ell va revelar una exclusiva, l’any 2005, quan, gairebé per casualitat, un amic que treballava a la Interpol li va oferir una " història sensacional " pel seu diari: un arxiu que contenia documents i fotografies d’una corona d'or, probablement robada d'una excavació clandestina al nord de Grècia, i que havia acabat al John Paul Getty Museum de Los Angeles per l'astronòmica xifra d’1,5 milions de dòlars. Zirganos es va posar sobre la pista d’uns esdeveniments que no podien ser provats al cent per cent.


TRÀILER


Aquest reportatge segueix el periodista grec en la seva recerca de la veritat. La investigació el porta a treballar amb els periodistes Jason Felch i Ralph Frammolino de Los Angeles Times (que van estar a punt de guanyar el Pulitzer pels seus articles sobre el Getty), amb carabinieri italians i magistrats d’Itàlia i d’Alemanya.

» Veure més