Arxius

Estas veient: octubre 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Per què als Estats Units fan passarel•les de moda on desfilen nens que estan esperant per ser adoptats? Seria impensable fer alguna cosa semblant a Europa? I a Catalunya, quan som capdavanters pel que fa a les adopcions internacionals, només per darrere dels Estats Units pel que fa a nombre d’habitants? Quin és el sistema correcte? Els nens queden exposats a la por i a la humiliació, amb aquestes activitats? O bé és acceptable aquest sacrifici si aconsegueixen trobar una família?

Una coproducció de Televisió de Catalunya


EMISSIÓ: dimecres 6 de novembre.En aquest “60 minuts” viatgem a algunes zones dels Estats Units per ser testimonis de com es fa servir el màrqueting amb els nens. Les passarel•les, els anuncis a la televisió i les exhibicions fotogràfiques són un tema molt polèmic, però sembla que funcionen amb nens que difícilment seran adoptats – adolescents, grups de germans i nens amb necessitats especials. Això té un gran impacte en futures despeses socials, ja que molts estudis demostren que créixer i arribar a la majoria d’edat dins del sistema d’acollida pot comportar malalties psiquiàtriques o abocar els nens i nenes a situacions de delinqüència, indigència o presó.


TRÀILER

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Documental estrenat a l’IDFA 2009


EMISSIÓ: dimecres 30 d'octubre.

60 minuts presenta un reportatge que examina les conseqüències polítiques dels incendis que van passar a la Península del Peloponès l’any 2007, a la petita població de Zaharo. L’alcalde Pantazis Chronopoulos, un heroi autoproclamat, no pararà fins que aconsegueixi reconstruir la ciutat, on el primer tinent d’alcalde i 24 habitants més hi van perdre la vida. Aquest treball farà el seguiment per comprovar si la població aconseguirà dur a terme els plans per renovar la zona i per saber si es passarà per alt la llei que decreta destruir tot allò que ha quedat sencer. Una història sobre el desastre, el capitalisme, l’ambició i els suborns allà on la cobdícia i l’explotació amenacen de no deixar res més que terra erma per als membres de la comunitat de Zaharo.El 24 d'agost del 2007, els habitants de la població de Zaharo - al Peloponès occidental - van viure els dies més foscos de les seves vides. L’incendi forestal més gran de la història de Grècia es va estendre per la seva pàtria, i va cremar tot allò que trobava pel camí i va deixar un greu balanç de 65 morts. L'alcalde local, Pantazis Chronopoulos, va ser un dels molts atrapats per l'incendi forestal. Encara que va sobreviure, un dels seus homes de confiança i 24 dels seus electors van morir.

El documental segueix l'alcalde i els seus conciutadans durant 2 anys després del desastre. Mostra com els habitants de Zaharo reaccionen als fets, lluitant per refer les vides destrossades i reaccionant, bé amb ira o bé amb resignació, quan tothom està interessat per presentar els seus plans de reconstrucció: el sacerdot local intenta reclamar diners del govern per a una casa que no és seva, els habitants de la població reclamen aliments que no necessiten i l'alcalde es gasta un milió de dòlars destinats a la víctimes dels incendis, per construir un nou i més gran consistori.


TRÀILER


Un documental de Kimon Tsakiris.

» Veure més

18/10/2013: "Dins el sushi"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Aquest 60 minuts explica com l'home està acabant amb una espècie marina, la tonyina vermella, un peix emblemàtic en les nostres relacions més antigues amb la naturalesa, a causa de la demanda, relativament recent, insaciable del sushi japonès. El documental també narra la història d’un antic pescador que lluita per aturar una catàstrofe imminent.

EMISSIÓ: dimecres 23 d'octubre.La tonyina vermella s’ha pescat al Mediterrani des de l'època neolítica. Durant milers d'anys, la carn de tonyina vermella es va fer servir tradicionalment com l'aliment local en pobles de pesca. Era barat i abundant, no tenia un gran valor. Tot va canviar de cop i volta, tan sols fa una generació, a causa d’una revolució en els hàbits alimentaris a l'altre costat del món.

Aquest reportatge, principalment d'observació, estructura la narració a partir d’un personatge, Roberto Mielgo, i la seva missió obsessiva, redemptora i científicament sofisticada d'exposar el grau del comerç il•legal de la tonyina vermella, i de forçar un canvi de política global en aquesta matèria. Al mateix temps, els viatges de Mielgo ens condueixen als motius que originen la seva lluita: la bellesa i naturalesa de la tonyina; les tradicions mil•lenàries de pesca de tonyina al Mediterrani, els orígens del sushi al Japó, i la caça rapaç mundial del peix.


TRÀILER


Un documental de Pedro Barbadillo. Produït per Graphic i JWP Productions en coproducció amb Televisió de Catalunya.

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"On i quants impostos paguen, les multinacionals?”. Sembla una pregunta senzilla, però quan es busca una resposta s’entra en un univers complex. Amb les declaracions d’experts internacionals, aquest “60 minuts” fa un cop d'ull als paradisos fiscals, a la gent que hi viu, i a les rutes al llarg de les quals s’eviten globalment els impostos, amb grans noms com “Cayman Especial”, “Assassí B”, “Doble irlandès” i “Sandwich holandès”.

EMISSIÓ: dimecres 16 d'octubre.Cada any cal presentar la declaració de l’impost sobre la renda. Aquesta inclou informació econòmica verídica i, en cas necessari, amb el suport de documents explicatius. Més tard, se sabrà si cal pagar impostos addicionals per fer carreteres, escoles, hospitals i altres instal•lacions públiques. Però això no els passa a les multinacionals.

El que va començar com una manera d'evitar la doble imposició d’impostos (de pagar les mateixes taxes dues vegades en dos països diferents) s’ha convertit ara en una indústria enginyosa per limitar els impostos sobre els guanys i altres pagaments obligatoris al mínim. Aquest fet ha creat una "economia extraterritorial": un univers paral•lel en el qual fluxos de capital considerables viatgen pel món a la velocitat de la llum. El volum total de les aportacions realitzades pels súper rics i els presidents executius de les multinacionals s'estima en uns 32.000 milions de dòlars. Un món financer a l’ombra envoltat per un alt nivell de secretisme.

Els autors del reportatge van a fons i es submergeixen en el món dels tractats fiscals i de les exoneracions fiscals. Un món en què els governs i les multinacionals estan participant en una cursa sense fre. Per això es fan pagaments en un paradís fiscal. I, per tant, de tots els elements de la nostra societat mundial que es veuen afectats per la globalització, el més reeixit és el flux de les finances.


TRÀILER


Mentrestant, a la Gran Bretanya, creix la resistència i els diputats plantegen les preguntes correctes a Starbucks, Amazon i Google. La Unió Europea també està treballant en la legislació. Quant de temps pot augmentar la càrrega fiscal sobre els ciutadans i les petites i mitjanes empreses, mentre que per les multinacionals només fa que disminuir? I els estats es veuen amenaçats en els seus fonaments? És el preu que hem de pagar pel capitalisme globalitzat?
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Aquest “60 minuts” proposa a la indústria britànica de joies d'or el repte d’explicar de manera transparent d'on prové l'or que utilitzen per a les seves peces.


EMISSIÓ: dimecres 9 d'octubre.

null

L’empresària Deirdre Bounds, que dirigia una exitosa agència de “viatges ètics”, és el fil conductor del reportatge. Bounds pretén revelar tot allò que la indústria de les joies d’or fa malament i s’erigeix en estendard de com les coses es podrien fer de manera diferent.

Gravant amb càmera oculta a les cadenes de joieria més importants dels principals carrers comercials de la Gran Bretanya, Bounds s’adona que els venedors donen abastament informació molt enganyosa sobre d’on s’ha extret l'or que utilitzen en la seva joieria. Llavors, sense poder obtenir una resposta directa i reveladora per part de les botigues, decideix viatjar a les mines d'on s’extreu l’or.

Al Senegal, Bounds es troba amb un nen miner que explica el seu dia a dia quotidià i perillós en una mina il•legal. També es fixarà en les denúncies que ha rebut una mina d’extracció industrial a gran escala d’Hondures, que ha provocat la caiguda dels cabells i erupcions a la població local.

Impressionada per tot el que veu i per la falta de traçabilitat en la cadena de subministrament, Deirdre Bounds es proposa trobar la manera de millorar el procés. En la seva recerca per trobar una alternativa, es llençarà a explorar vies dins l’anomenat “comerç just” i “de mines d’or justes”, així com també el reciclatge d'or vell, que podria ser una solució al problema.De manera clandestina, Bounds es trobarà finalment un dels fabricants més importants d'or de la Gran Bretanya, que no compleix la promesa de donar suport a les alternatives ètiques. I l’empresària demanarà als britànics que donin suport a la seva campanya personal per netejar la imatge de la indústria britànica de la joieria.

Un documental de la BBC.