Arxius

Estas veient: setembre 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 2 d'octubre.

Un cop més, la península de Corea ha capturat l’atenció del món. Fa uns mesos, Corea del Nord amenaçava d’atacar els Estats Units amb armes nuclears. Un conflicte que recobra actualitat amb l'assumpte sirià. Llavors, Pyongyang va portar les seves paraules més enllà de la retòrica i va fer els primers passos, lluny encara d’intuir com avançaria el conflicte. Però no era la primera vegada que el país movia les seves peces. I el conflicte fa més de 60 anys que dura.
Corea del Sud ha acusat històricament Corea del Nord d’utilitzar la guerra cibernètica per irrompre en els seus bancs i cadenes de televisió. Corea del Nord acusa el Sud – i el seu aliat, els Estats Units – de fer sobrevols provocadors amb bombarders sigil•losos. Les dues parts tenen armes nuclears i míssils i amenacen que estan preparades per utilitzar-los. És una guerra que es nega a desaparèixer.
Lliurada fa 60 anys, la guerra de Corea és una de les més grans oblidades de la història, tot i enfrontar-se a mort amb dos dels exèrcits més grans i poderosos del món, el de la Xina i el dels Estats Units. Al final, no hi va haver guanyadors. L’armistici es va firmar enviant tots dos bàndols al lloc on la guerra havia començat, el paral•lel 38 de la península coreana.

“Corea, la guerra inacabada” és un documental rodat al Nord i al Sud de Corea que deixa al descobert les arrels terribles del conflicte coreà i mostra per què el soroll de sabres avui és tan perillós. Va ser una guerra que va posar fi a la presidència de Harry Truman i va tacar la reputació de Douglas Macarthur, l’home que una vegada va ser considerat el millor general d’Amèrica, però que va voler llançar la bomba atòmica. Va ser destituït per haver desafiat l’autoritat del seu president.La guerra de Corea va ser un conflicte que va veure com es cometien grans crims a totes dues bandes i que va deixar més morts i ferits que la batalla de Stalingrad. Potser, per sobre de tot, la guerra de Corea va preparar un escenari ombrívol per a la guerra del Vietnam.

Un documental dirigit per Brian McKenna. Productor executiu: Arnie Gelbart. Produït per Galafilm Productions.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Planxen la roba de llit de la reina, poleixen les botes de muntar del Felip, premen el tub de crema dental del Carles i estan amatents amb un ull a sobre de l’Enric quan aquest es perd per un club d’striptease. Trepitgen opulents palaus i patis a l'ombra dels seus amos. Són els 700 homes i dones de la casa reial: funcionaris, consultors, assessors i protectors de la Casa de Windsor. S’ocupen dels detalls més íntims de la família reial, que són el seu principal actiu i la seva principal responsabilitat. Són els servents de la reialesa i 60 minuts explica com és la seva convivència amb els membres de la corona britànica.

EMISSIÓ: dimecres 25 de setembre.Els empleats dels Windsor han jurat mantenir el secret, però alguns han traït els seus amos per diners. El majordom de Diana de Gal•les, Paul Burrell, va vendre més de mig milió de còpies del seu llibre de memòries. El llibre descriu les tasques estranyes i a vegades humiliants assignades als empleats domèstics de palau. Com ara recollir un dels amants de Lady Di del seu amagatall en un Kentucky Fried Chicken i portar-lo a palau dins del maleter d’un cotxe.


TRÀILER


El personal de palau treballa per salaris miserables i a canvi de viure en estances sovint molt petites. De fet, la família reial gairebé no s’adona de la presència dels seus empleats, amb la creença que els funcionaris no han de ser ni vistos ni escoltats. "Bon dia, senyor", va dir un cambrer imprudent a un duc de York encara adormit. La resposta del príncep Andreu va ser: "Vés a la merda!"

Aquest reportatge posa el focus d’atenció en les vivències d’extreballadors de la reialesa: des d’humils mossos i cambreres fins als xefs més privilegiats, oficials de protecció i secretaris privats. Durant tot el dia s'afanyen, sovint ingratament, per mantenir el brunzit de la monarquia. “Al servei de la reialesa” explica algunes de les seves històries.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Pocs dies abans de les eleccions legislatives al parlament federal alemany, "60 minuts" estrena temporada investigant i exposant l’origen del poder econòmic, social i cultural de l’Alemanya d’avui en dia.


EMISSIÓ: dimecres 18 de setembre.Les empreses familiars no sempre es regeixen per les xifres trimestrals. La gent encara creu en una sòlida formació professional i en l’ocupació per a tota la vida a la mateixa empresa.
L'any passat, el govern va refusar l'energia nuclear perquè més del 20% del país ja està funcionant amb energies renovables. L'energia solar o eòlica ja no són només iniciatives a petita escala. Nombrosos pobles i ciutats s’alimenten amb aerogeneradors, no només perquè són sostenibles, sinó també perquè generen riquesa.
Bona part d’aquests diners se’n van cap a l’empresa Volkswagen, a Dresden, temple de la indústria automobilística alemanya, on cada alemany, almenys un cop durant la seva vida, hi anirà a buscar un vehicle.
I per últim hi ha el bosc, el “Das Wald”, el sòl primitiu del poble alemany, el lloc on tot va començar.
Tots aquests elements han contribuït al recent èxit econòmic dels nostres veïns de l'Est, pels quals avui tot Europa està mirant a Alemanya a la recerca de respostes.


TRÀILER


Dirigit per Alexander Oey.