Arxius

Estas veient: juny 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts


Cada setmana, a partir del pròxim dimecres 26 de juny i sobre les 22.35, podreu veure altre cop alguns dels reportatges que hem emès durant aquesta temporada a "60 minuts". I el pròxim 18 de setembre, tornarem amb nous reportatges. Bon estiu!

Traficants de nens gitanos. 26 de juny
L’Índia en quatre rodes. Cap.1. 3 de juliol
L’Índia en quatre rodes. Cap.2. 10 de juliol
Contraatac. Hacktivisme a l’àmbit dels jocs de guerra. 17 de juliol
Rèquiem per Detroit. 24 de juliol. ATENCIÓ: un "Sense ficció" que reemetem a la franja del "60 minuts" fruït d'un canvi de programació motivat per la notícia que Detroit s'ha declarat en bancarrota.
El Senegal, estat d’emergència. 31 de juliol
El després de la crisi. 7 d'agost
Els miners xilens: què ha passat des d’aleshores? 14 d'agost
Dones de Hamas. 21 d'agost
El meu germà l’islamista. 28 d'agost
Marx recuperat. 4 de setembre
Efecte dòmino. La crisi més gran d’Europa. 11 de setembre

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Per primera vegada, una història que explica l’origen, el context i el destí que van tenir els gitanos europeus durant la Segona Guerra Mundial.


EMISSIÓ: dimecres 19 de juny.De l’exclusió a la persecució i a l’extermini. 60 minuts presenta el primer documental que repassa la història oblidada de la persecució dels gitanos per part dels nazis i els seus aliats arreu del continent europeu. “Memòries gitanes. L’altre genocidi” també lluita en contra de la idea racista d'"un poble nòmada sense llar", i mostra que els orígens van ser els d’un poble socialment divers i sedentari.

A partir d’entrevistes i amb el suport de diversos arxius fílmics, el documental identifica els arquitectes del genocidi, recorre els territoris de l'extermini i desxifra el llarg procés d'aniquilació d'un dels col•lectius més antics d'Europa, i el seu impacte en l'actualitat. El documental llança nova llum sobre la gènesi de les polítiques nacionals d’exclusió entre les dues guerres mundials, el paper crucial de la "ciència racial" i la política genocida nazi. Destrueix la idea racista d’un col•lectiu “nòmada sense llar", i mostra tant la diversitat d’arrelament nacional i social com les singularitats del món romaní.


TRÀILER


El destí de les famílies gitanes europees s'explica a través d'imatges d’arxiu excepcionals, acompanyades d’un comentari històric rigorós i sense concessions i dels testimonis de supervivents del genocidi.

Un documental de Juliette Jourdan i Idit Bloch.

06/06/2013: "Budrus"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
La història d’un petit poble palestí de 1.500 habitants, Budrus, i d’un grup de líders locals que adopten la via pacífica com a mesura de resistència als territoris ocupats. Els seus habitants només tenen un objectiu: que la terra continuï sent seva.

. Un dels millors documentals que he vist aquest any.
Michael Moore.
. Un documental “must”.
“The New York Times”


EMISSIÓ: dimecres 12 de juny.Ayed Morrar, un atípic líder de la comunitat palestina de Budrus –un poblet d’agricultors famós pel conreu d’olives–, uneix totes les faccions polítiques palestines i israelianes, incloent-hi Al-Fatah i Hamas. Morrar defensa la unitat com a únic camí per arribar a la victòria. Els habitants de Budrus i un grup d’israelians que en defensa la seva causa, sota la bandera de la lluita nacionalista, emprenen una llarga lluita no violenta per salvar el seu poble de la destrucció pel mur de separació d'Israel. La victòria sembla improbable, fins que la filla de l’Ayed, l’Iltezam, que té 15 anys, posa en marxa un contingent de dones que es mou ràpidament cap a les línies del front.Amb la implicació de les dones i mitjançant l’opció de la resistència popular, no només salvaran el poble, sinó que aconseguiran que el mur israelià retrocedeixi per darrere de l’anomenada “Línia Verda”, cap a “Terra de ningú”. Durant el procés, l’Ayed i l’Iltezam desfermen un estimulant, encara poc conegut, moviment en els territoris palestins ocupats, que avui dia està guanyant terreny.

En un documental ple d'acció, amb imatges d'arxiu d'aquest moviment des dels seus inicis, “Budrus” ha inspirat i desafiat audiències de tot el món. Un model de com es poden construir relacions duradores entre faccions, a primera instància molt distants, que s’han estès fins avui dia i que poden servir de model per a altres comunitats. La història de Budrus representa el que podria, algun dia, succeir a la regió: la manera com la resistència pacífica desmarca els seus seguidors del terrorisme i en legitima la seva lluita.Present a festivals com el Dubai International Film Festival; Berlinale 2010; Menció Especial del Jurat a Tribeca; Hot Docs; SilverDocs.