Arxius

Estas veient: maig 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Són perillosos els videojocs de guerra? Quins efectes ens provoquen aquests jocs virtuals que mostren tècniques militars utilitzades pels mateix exèrcit dels Estats Units? Aquest "60 minuts", de la mà de tres activistes, posa de manifest que aquests jocs poden afectar-nos més del que ens pensem i ens fa pensar sobre les conseqüències de posar a l’abast dels ciutadans instruments de mort que s’utilitzen al món real.

EMISSIÓ: dimecres 5 de juny.Alguns videojocs, com “Modern Warfare”, “America’s Army”, “Medal of Honor” o “Battlefield”, formen part d’un mercat en expansió, el dels jocs de guerra, que recapten uns ingressos econòmics que fins i tot superen alguns dels més grans èxits de taquilla de Hollywood. La sofisticació d’aquests jocs és innegable, tot oferint als usuaris una experiència de combat increïblement realista i una visió molt propera, i sovint addictiva, del que és cada vegada més la guerra: un combat virtual des de la distància, de la guerra que es fa “pitjant botons”. A més, les tècniques que es mostren són les mateixes que l’exèrcit nord-americà aplica per entrenar les seves tropes.

null

Menys clar, però, és tot allò que aquests jocs provoquen en els usuaris, en la nostra cultura política i en la nostra capacitat d’empatia amb persones directament afectades pel trauma de les guerres actuals i per les seves conseqüències. Per als activistes que apareixen en aquest documental, aquestes qüestions són un toc d’alerta.
Anne-Marie Schleiner, Wafaa Bilal i Joseph Delappe traslladen les seves reivindicacions des dels carrers a les pantalles electròniques, infiltrant-se en els jocs de guerra en un intent de trencar l’encanteri hipnòtic a què ens sotmeten. En la mesura que ells es converteixen en hackers dels jocs de guerra, ens obligaran –a jugadors i a espectadors en general– a pensar críticament sobre què passa quan els instruments de mort en el món real es converteixen en formes de joc per als consumidors.

Un documental dirigit i escrit per Roger Stahl.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Què fa que un home normal es transformi en un extremista islàmic? Aquest 60 minuts mostra la manera com molts joves europeus abracen la creença de l’islamisme radical davant la mirada desconcertada dels seus familiars i de la resta del món occidental.

EMISSIÓ: dimecres 29 de maig.El documentalista Robb Leech es proposa descobrir per què el seu germanastre, en Rich, un home de la classe mitjana blanca de Dorset, va convertir-se en un islamista radical. En Robb es va assabentar d’aquesta conversió del seu germà a través d’un diari de circulació nacional l’estiu del 2009. L'article deia que en Rich s'havia convertit sota el lideratge d’Anjem Choudary, líder del grup radical musulmà Islam4UK, que posteriorment va ser prohibit per les lleis antiterroristes britàniques.En aquest reportatge, que va trigar més dotze mesos a fer, en Robb es proposa tornar a connectar amb el seu germanastre extremista i trobar pistes per poder saber què va portar en Rich a convertir-se en “Salahuddin”. “El meu germà islamista” traça la relació entre els germans i mostra l'intent d’en Robb per entendre per què la persona que una vegada havia vist com un model a seguir podia arribar a rebutjar tan visceralment les creences de la seva família i, per extensió, del món occidental. A mesura que en Robb passa més temps amb en Salahuddin, és testimoni d'un fenomen molt particular: el de l’adopció de l’islamisme radical per part d’homes joves, molts d'ells blancs.

09/05/2013: "Ombres de llibertat"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
El 90% dels mitjans de comunicació dels EUA estan controlats per cinc grans conglomerats amb finalitats de lucre, que han creat així un monopoli mediàtic que manipula el nostre món polític, econòmic i social. “Ombres de llibertat” revela la veritat extraordinària que s’amaga darrere dels mitjans de comunicació: censura, encobriments i control corporatiu.

EMISSIÓ: dimecres 22 de maig.El documentalista Jean-Philippe Tremblay emprèn un intrèpid viatge a través dels passadissos més foscos de l'escenari mediàtic nord-americà, on els conglomerats mundials tenen l'última paraula. Durant dècades, la seva influència aclaparadora ha distorsionat el periodisme informatiu i n’ha compromès els valors.

Amb històries reveladores, periodistes de renom, activistes i acadèmics, el reportatge passa comptes a un sistema de mitjans de comunicació malmès. Se suprimeixen notícies controvertides, se censuren persones i algunes vides s’esmicolen a mesura que l'espai per a l'expressió pública esdevé una zona de lucre privat.Rastrejant la història de la manipulació dels mitjans a través dels anys, “Ombres de llibertat” planteja una pregunta crucial: per què deixem que un grapat de poderoses corporacions escriguin les notícies? No en tenim cap dubte: cal una reforma dels mitjans urgent i la llibertat de premsa és fonamental.

El reportatge compta amb Danny Glover, Julian Assange, Dan Rather i Roberta Baskin, entre d’altres.

Dirigit per Jean-Philippe Tremblay.

09/05/2013: "Dones de Hamas"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
*Haifa Film Festival*
*Idfa 2010*


Un reportatge que mostra la tasca d’unes dones que romanen ocultes a Gaza: les “dones de Hamas”, les més poderoses del territori palestí.

EMISSIÓ: dimecres 15 de maig.L’apoderament de Gaza per part de Hamas la va convertir en una de les organitzacions més controvertides en el món actual. Mentre que els membres més destacats del grup són homes, la major part del seu treball de camp és dut a terme per quadrilles de dones simpatitzants. Aquestes “dones de Hamas” són les dones més poderoses dels territoris palestins. Algunes són les líders del moviment, ja sigui com a representants electes al Parlament palestí o com a ministres en el govern de Hamas. D’altres són reconegudes per les seves activitats d'assistència social en favor dels nens i especialment de les dones, i també perquè són les mares de terroristes suïcides.La documentalista Suha Arraf ha obtingut un accés sense precedents a tres dones que són membres actives de l'organització a Gaza. D’aquesta manera, Arraf aporta llum a la feina d'aquelles dones, que viuen la seva vida a l’ombra.

"Dones de Hamas". Dirigit per Suha Arraf.