Arxius

Estas veient: abril 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Una història personal que és tota una lliçó d’humilitat per afrontar un desastre que amenaça la vida.


Quan fa dos anys de l’accident de Fukushima, "60 minuts" ofereix un documental que mostra amb gran sensibilitat la història d’una família marcada pel desastre natural i nuclear que va assolar el nord del Japó. Mentre encara queden defensors de les centrals, la tia Kuniko i la seva comunitat estan a la vora de la desintegració per les conseqüències de la catàstrofe nuclear. Un treball rodat per una documentalista japonesa que aconsegueix treure a la llum l’essència d’una cultura educada en la paciència i en la resignació.

EMISSIÓ: dimecres 8 de maig.La documentalista Kyoko Miyake, després d'haver viscut fora del Japó durant més d'una dècada, revisita Fukushima. Ella vol conèixer el destí de la ciutat natal de la seva família, Namie, que visitava sovint en la seva infantesa. Avui, Namie està completament desolada i, a causa de l'amenaça de radiació, segurament no es podrà reconstruir mai.

Vista general de Namie, abans de l'accident.Una carretera de Namie després del tsunami.

Tot fent el seguiment de la seva tia Kuniko, Miyake comença a fer preguntes sobre els seus records d'infantesa i sobre la dura realitat de les creences econòmiques japoneses i els seus sacrificis. Per què els japonesos que s’han “sacrificat” tant no se senten més enutjats? Els mitjans de comunicació occidentals han representat la societat japonesa com a massa obedient? El reportatge descobreix un passat incòmode que impedeix que les coses siguin tan clares en el present, mentre que lentament la tia Kuniko va canviant la seva actitud vers l'Estat i el seu sistema, sense perdre l’optimisme i la perspectiva positiva, però guanyant un cert escepticisme saludable davant tot el que se li ha explicat fins ara.


» Veure més

18/04/2013: "Marx recuperat"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
El dia internacional dels treballadors, "60 minuts" presentarà un reportatge que reflexiona sobre el possible retorn a una ideologia proletària per fer front a l’actual crisi econòmica i social: el marxisme.

EMISSIÓ: dimecres 1 de maig.

null

El 2007 va esclatar una crisi al mercat immobiliari dels Estats Units que de seguida es va estendre per tot el món. Milions de persones van perdre la casa i el lloc de treball, i els governs van gastar bilions de dòlars per salvar el sistema financer mundial del col•lapse. Anys més tard l'abast de la crisi encara no es veu clar, però creixen les sospites que el capitalisme pot estar al caire del col•lapse. El capitalisme s'està destruint a si mateix i està destruint la riquesa del planeta. Avui Karl Marx i la idea del comunisme tornen a estar en voga. El primer socialista revolucionari s'ha convertit en una icona cultural. Però, la crítica del capitalisme de Marx ens pot ajudar de veritat en aquests temps de crisi? Què podem aprendre d'un pensador amb unes idees que figura que van desaparèixer amb la caiguda del mur de Berlín, ara fa més de 20 anys? Hem estat vivint en un somni? El sistema capitalista està a punt de ser desemmascarat com una il•lusió ideològica... i de ser substituït pel sistema comunista que ens pensàvem que havia desaparegut per sempre?Avui, una nova generació de filòsofs, artistes i activistes polítics estan tornant a les idees de Marx amb la finalitat de tractar de donar sentit a la crisi i considerar si és possible un món sense o més enllà del capitalisme. Ha estat la gravetat de la recessió un senyal que el sistema capitalista té els dies comptats? Irònicament, 20 anys després de la caiguda del mur de Berlín, podria ser que el comunisme proporcionés la solució als creixents reptes econòmics i ambientals que enfronta el planeta?

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"6o minuts" emet el segon i últim capítol d’aquest reportatge que viatja amb cotxe i revela els secrets de l’emergent indústria automobilística d’un dels països més poblats i caòtics del món. Dos reporters s’han embarcat en un viatge èpic per descobrir com la indústria automobilística està contribuint a impulsar el creixement econòmic de l’Índia.

EMISSIÓ: dimecres 24 d'abril.Gairebé dues setmanes després de començar el seu viatge en el 4x4 fabricat a l'Índia, l’Anita ha arribat a Bombai, el centre financer de l'Índia, i la llar de milionaris i estrelles de Bollywood, així com un dels barris marginals del món més grans. A mesura que continua en el seu descobriment de l'Índia moderna, l’Anita es troba amb algunes de les carreteres més ràpides i més perilloses del país, amb la vida nocturna de Bangalore i amb un campió de ral•li que té una missió personal per fer que els conductors de l'Índia siguin millors i més segurs.Mentrestant, el Justin condueix el seu antiquat Hindustan Ambassador per alguns dels camins més apartats i es troba amb grangers que proven per primera vegada els automòbils, descobreix els possibles efectes adversos de l'ús de combustibles fòssils en un dels ecosistemes més valuosos i delicats del món i es troba amb una antiga tribu, immersa en una batalla amb la indústria a causa d'una muntanya sagrada rica en alumini.L’objectiu dels dos reporters és, si els cotxes els ho permeten, trobar-se altre cop a Madràs, l’anomenada “Detroit d’Àsia”.

Un documental de la BBC.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Per darrera de la Xina, és un dels països que està avançant més ràpidament. L’Índia viu una transformació econòmica i social que canviarà el devenir del país i dels paràmetres mundials d’aquest segle. 6o minuts emetrà, durant dues setmanes consecutives, aquest reportatge, dividit en dos episodis, que travessarà amb cotxe un dels països més poblats i caòtics del món.

EMISSIÓ: dimecres 17 d'abril.

null

En aquest capítol, Justin Rowlat i Anita Rhani s’embarquen en un viatge èpic per l'Índia per carretera, passant per ciutats caòtiques i poblacions rurals per descobrir com una indústria en auge, l’automobilística, està ajudant a impulsar un gran creixement econòmic al país. Partint de Delhi en direccions oposades, Rowlat i Rhani tenen tres setmanes per arribar a trobar-se a Madràs, al sud, el centre de la indústria automobilística de l'Índia conegut com “el Detroit d'Àsia”.L’Anita, condueix un flamant 4x4 indi a través d'alguns dels milers de quilòmetres de noves autopistes del país per descobrir una Índia moderna irreconeixible de la de fa 20 anys. El Justin es dirigeix cap a l'est en un vehicle molt diferent - un Hindustan Ambassador, símbol de l’antiga Índia. En el camí descobreix el costat més fosc d'aquesta revolució econòmica, com ara la contaminació que està asfixiant les ciutats i com centenars de milions de persones encara estan atrapats en la pobresa, que semblava eradicada per l'enorme riquesa generada.
Dos viatges plens de color i de caos, de glamur i de brutícia, que il•lustren el que alguns consideren el naixement d'una nova superpotència.Un documental de la BBC.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“Una història de màfies, empeltada d'acusacions de racisme contra un grup ètnic”.


60 minuts investiga en aquest reportatge el tràfic a gran escala i l’explotació de nens per part de bandes gitanes romaneses al Regne Unit i a Europa. “Traficants de nens gitanos” entra dins dels grups de captaires i arriba fins al final d’una cadena mafiosa que ens portarà fins a algunes mansions de Romania.

EMISSIÓ: dimecres 10 d'abril.El reportatge inclou entrevistes amb polítics, serveis socials, oenagés i forces de l’ordre i examina les dificultats i les conseqüències d’intentar apuntar cap a un tipus de fets criminals que tenen connotacions culturals específiques per a un grup ètnic en una Europa on el racisme està en auge. A més, la situació dels immigrants gitanos romanesos s’ha convertit en una forta carta política en les mans dels polítics de la dreta europea.


TRÀILER


Aquest nou fenomen delictiu, una forma d’esclavitud moderna que roba la infantesa a molts nens i nenes, ha commocionat la policia de tot el continent i ha donat lloc a la formació del primer “Equip Conjunt d'Investigació” (Joint Investigative Team- JIT en anglès) al Regne Unit, un operatiu policial britànic i romanès finançat per la Comissió Europea que posa el focus específicament en el crim organitzat romanès.

Un reportatge de la BBC.