Arxius

Estas veient: març 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Fet amb motiu del 50è aniversari de l’organització, aquest reportatge reuneix un extraordinari elenc d'entrevistats, des de Sting fins a l'exministre de l'Interior britànic Jack Straw, per mostrar la manera com una "organització que escriu cartes”, Amnistia Internacional, ha canviat el món i com el món també ha canviat Amnistia Internacional. El reportatge es formula una pregunta fonamental: el moviment a favor dels drets humans ha pogut frenar la capacitat de l’ésser humà per l’atrocitat?

EMISSIÓ: dimecres 3 d'abril.“Amnistia! Quan tots siguin lliures” barreja esdeveniments contemporanis i la història d'Amnistia Internacional per revelar com aquesta organització s'ha convertit en una de les ONGs més influents del món. Retrata els èxits i fracassos d'Amnistia Internacional durant dècades i els desafiaments que afronta en l'actualitat com a moviment multinacional que tracta de mantenir-se ferm en un paisatge canviant de drets humans.Fet amb un accés sense precedents a l’interior de l’organització, la càmera segueix el nou secretari general d’Amnistia, Salil Shetty, mentre lluita amb els problemes dels presos a la Xina i amb l'homofòbia a Uganda. El reportatge també viatja amb els activistes d'Amnistia Internacional fins a la devastació d'Haití i cap a les eleccions d’Egipte, on es va trobar amb la revolució posterior.

Un reportatge de la BBC.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Tot el CO2 del petroli, el gas natural, el carbó i els boscos es cremarà i s’emetrà a l’atmosfera en menys d’un segle. Però encara es pot fer alguna cosa per aturar la sobreexplotació dels recursos fòssils. Algunes solucions han estat al nostre abast des de fa molt de temps, però no s’han fet realitat. El “Solartaxi”, amb el seu creador Louis Parker al capdavant i amb el suport d’un grup de voluntaris, defensa aquestes idees. L’escalfament global es pot aturar. Hi ha solucions disponibles.

EMISSIÓ: dimecres 27 de març.

null

“Molta gent et diu que no ho pots fer. Que no pots construir un cotxe i viatjar per tot el món. Però de vegades has de voler acomplir els teus somnis”. Això és el que afirma Louis Palmer, professor, impulsor i ànima del projecte “Solartaxi”. El que va començar com un somni d’infantesa es va acabar convertint en una aventura èpica de 18 mesos d’abast mundial. El resultat van ser 50.000 quilòmetres recorreguts, gairebé 40 països visitats i més de 200 hores de material rodat.Unes quantes persones s’han embarcat a fer una volta al món; alguns l’han completada però ningú no l’ha feta utilitzant només l’energia del sol. El viatge de Louis Palmer, ple de sorpreses i d’obstacles aparentment insuperables, va començar l’estiu del 2007. Al llarg del camí, Palmer i el “Solartaxi” es trobaran amb prínceps, estrelles de cinema, polítics, científics i, sobretot, gent anònima, als quals Palmer els pot fer arribar un missatge clar: l’energia solar és funcional, eficient i, cosa encara més important, segura. Un cotxe amb zero emissions no és cap somni. El reportatge n’és l’evidència.

Un documental dirigit per Erik Schmitt.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Les dones britàniques tenen els pits més grossos de tot Europa, i la talla mitjana de sostenidor augmenta cada any. En una dècada, la mitjana ha augmentat dues talles. Es calcula que l’any 2006, 26.000 dones van fer-se una operació per engrandir-se els pits. Però, alhora, les operacions de reducció de mama van pujar un 19% en el període del 2005 al 2006. Milers d'adolescents britàniques, algunes de només 13 anys, passen pel quiròfan per reduir la mida del bust, perquè no se senten còmodes ni poden fer una vida normal. Aquest reportatge explica la història de tres dones que s’enfronten als problemes derivats de tenir uns pits massa grossos.

EMISSIÓ: dimecres 20 de març.

null

“60 minuts” segueix la vida de tres dones britàniques que se senten incòmodes per la grandària dels seus pits. La Jodie està atemorida per haver de sotmetre’s a una cirurgia de reducció mamària, però amb els mal d'esquena crònic que li provoquen els pits sap que la cirurgia pot ser l’única opció. La Vicky espera que les teràpies alternatives i una pauta d'exercicis l’ajudin a reduir la mida dels pits; i la tercera, la Maddie, una estudiant de fotografia de moda de 19 anys, s'esforça perquè se la prenguin seriosament en un entorn on creu que només les dones amb pits petits poden semblar atractives.Un documental de la BBC.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“Nollywood”, el terme nascut als anys 90 amb el qual es coneix la indústria de producció i de distribució de pel•lícules des de Lagos, a Nigèria, s'ha convertit en la tercera indústria cinematogràfica més potent, just per darrere de Hollywood i Bollywood, la indústria cinematogràfica de l'Índia. Nollywood produeix en un any més pel•lícules “casolanes” que cap altre país del món.

EMISSIÓ: dimecres 13 de març.

null

Anualment, s’envien arreu del món entre 1.500 i 1.800 pel•lícules, des del Mercat Internacional d’Alaba, a Lagos. El mercat del cinema nigerià genera més de 250 milions de dòlars l’any i és el segon més important al país, just per darrere de la indústria petrolera. Per a un país tan empobrit, aquest negoci de ràpid creixement és una força que s’ha de tenir en compte.La protagonista del reportatge és la Peace Anyiam-Fiberesima, cineasta, productora, directora i fundadora de l’African Movie Academy Awards, l'Acadèmia Africana de pel•lícules i principal impulsora de pel•lícules de Nollywood. Ella és una empresària incansable i astuta que no s'atura davant de res per aconseguir la màxima visibilitat dels films que es produeixen al seu país.

Dirigit per Dorothee Wenner.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Avui, a les 00.00, amb motiu de l'inici del conclave per a la successió del papa Benet XVI, al canal 33 oferirà, a les 00.00, una edició especial de “60 minuts”: “Els secrets del conclave”.

null

EMISSIÓ: dilluns 11 de març.

“60 minuts” explica com funciona un conclave. El programa explora tot allò que envolta l’elecció d’un nou papa. Una llarga història de tradició acompanya els cardenals reunits i tancats amb pany i clau, i avui s’intentarà explicar més coses sobre el que passa allà dins. Un documental basat en l’elecció de Joan Pau II però que manté la vigència perquè descobreix les claus de l’elecció d’un nou pontífex.

La "fumata" blanca enlairant-se per damunt de la Capella Sixtina ha estat sempre el que tothom, al llarg dels segles, ha guardat en el record després d'uns conclaves envoltats sempre de secretisme i d'un cert misteri. El nom -un cop anunciat- del nou papa esborra ràpidament tot el que, fins a uns minuts abans, ha passat a l'interior de la reunió cardenalícia. Però el que ha passat a l'interior és sovint una història periodística digna de ser explicada; tot i així, què en podem saber, més enllà del que ja se sap? Se saben les xifres de cardenals, les regles de la votació i ja s'han explicat aquests dies moltes curiositats que envolten aquest moment -un moment d'uns quants dies- tan decisius per al futur dels catòlics. Però podem saber-ne més coses?Alguns dels cardenals protagonistes dels últims conclaves expliquen ara les seves experiències. I també es podrà sentir el que ara ens diu monsenyor Karel Kasteel, degà de la Cambra Apostòlica i un dels màxims responsables que tot funcioni en el conclave.

Tots ells, juntament amb historiadors i amb corresponsals de premsa al Vaticà, són alguns dels protagonistes d'aquest programa especial.Un documental de Morgane Production i France 5. Distribuït per Arte.