Arxius

Estas veient: febrer 2013
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Aquest reportatge és el primer que parla de la formació del nou exèrcit afganès, però també és una història sobre la profunditat i els límits d’una amistat improbable en temps de guerra.

EMISSIÓ: dimecres 6 de març.

null

El general Fazaludin Sayar és un veterà que lluita per l’Afganistan des dels tretze anys. Porta trenta anys de guerra marcats a la cara. Desconfia dels estrangers però, per damunt de tot, vol la pau. Està decidit a formar un exèrcit junt amb els militars estrangers o malgrat ells.El coronel Shute, un Guàrdia Nacional veterà però sense experiència al camp de batalla, sembla que no ho ha de tenir gaire ben parat com a mentor del general Sayar, però l’afganès, a diferència de molts altres, està disposat a escoltar.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“60 minuts” explica en aquest reportatge la història de l'explosió de la pirateria, amb un accés únic a les ciutats costaneres de Somàlia devastades per la guerra, als negociadors que treballen des de Londres, als centres d'operació en els vaixells de guerra al golf d'Aden i a l’angoixa d’una família segrestada pels pirates.

EMISSIÓ: dimecres 27 de febrer.A l'oceà Índic hi ha pirates somalis que segresten vaixells i retenen els tripulants com a ostatges. En aquesta era de crisi econòmica, els pirates ataquen allà on poden fer més mal. Com pot ser, que petits grups de persones amb llanxes causin tants problemes? Es pot fer alguna cosa per aturar-los?
Aquest reportatge parla del perquè de la pirateria i dels danys col•laterals que ocasiona aquest conflicte.Un reportatge de la BBC.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Un reportatge que explora el món de la famosa “camorra” de Nàpols. Aconseguirà alliberar-se algun dia de la maledicció de la màfia, aquesta ciutat? Perquè la seva influència es continua expandint.

EMISSIÓ: dimecres 20 de febrer.

null

La “camorra”, la màfia napolitana, és la xarxa del crim organitzat més sanguinària d'Itàlia. Ha assassinat milers de persones i, malgrat els nombrosos cops que ha rebut al llarg de la seva història, avui és més forta que mai. Es dedica al tràfic de drogues, a l'extorsió, a l'administració d'empreses, a la política, a la gestió de residus tòxics i fins i tot al tractament de les escombraries de Nàpols. Té una gran influència en molts aspectes de la vida econòmica d'aquesta ciutat.En aquest reportatge es parla amb membres de la “camorra” que no havien concedit mai cap entrevista a la premsa i amb víctimes que miren de defensar-se’n. Analitzem per quines raons la màfia ha prosperat durant tant temps en un país tan europeu com Itàlia i quines mesures caldria adoptar per derrotar-la. Un debat sobre el passat, el present i el futur d’Itàlia, a través d’una de les organitzacions criminals que no està disposada a abandonar les seves activitats ni a desaparèixer.Un treball dirigit per Mark Franchetti. Productor executiu, Lucy Hetherington. Una producció de BBC.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: dimecres 13 de febrer.

“60 minuts” explica les complexitats de les relacions conjugals i la política de gènere en la cultura iraniana. Aquest reportatge endinsa l’espectador en un complex judicial de Teheran especialitzat en divorcis, on els autors del documental van passar diverses setmanes enregistrant diversos casos, amb un accés únic i sense precedents.

null

El jutge Deldar és un religiós expert en dret islàmic. El reportatge ens endinsa en un jutjat familiar que tracta exclusivament conflictes matrimonials i casos de divorci. El jutge Deldar els dóna permís per rodar al seu jutjat. És un jutjat informal i poden presenciar alguns tràmits quotidians.
A l’Iran un marit té el dret legal de divorciar-se, però ha d’obtenir una ordre judicial i pagar una indemnització a la dona. El jutjat desaprova el divorci i pressuposa que les dones volen mantenir el matrimoni. A diferència dels homes, per a les dones l’accés al divorci està enormement limitat. Hi ha molt pocs motius pels quals una dona pot aconseguir el divorci, i un és la incapacitat del marit de tenir fills. Malgrat això, obtenir el divorci a l’Iran pot convertir-se en tota una odissea.El reportatge s’endinsa en les sales d’un complex judicial especialitzat en divorcis i mostra que un dels aspectes que tenen en comú totes les dones que sol•liciten el divorci és que són fortes, decidides i obertes, una imatge del gènere femení poc habitual fins ara a l’Iran.