Arxius

Estas veient: novembre 2012

30/11/2012: La febre de la terra

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Estrena dimecres 5 de desembre
El perquè de la pobresa / Why poverty?

Com podem alimentar tots els habitants del planeta?

El 75% dels habitants de Mali són pagesos, però grans potències econòmiques estrangeres necessitades de terres cultivables com ara la Xina i l’Aràbia Saudita estan començant a llogar molts quilòmetres quadrats d’aquest país africà per transformar-les en explotacions agrícoles. Molts camperols malians són contraris a aquests projectes. Els veuen com una manifestació més de l’imperialisme. Amb el cop d’estat militar que hi ha hagut recentment al país, molts d’aquests inversors estrangers han marxat de Mali, però podran combatre l’escassetat d’aliments i alliberar-se de la pobresa amb els seus propis mitjans, els malians?“Em vols vendre la felicitat i jo et dic que no te la compro. Me la tornes a oferir i et torno a dir que no. Véns una tercera vegada i et dic: ‘I si organitzem aquest negoci a casa teva? Perquè això que m’ofereixes et farà feliç a tu, no a mi’”. Kassoum, camperol malià.

Hi ha prou menjar per a tots els seus habitants, al món? L’any 2008, el sistema de producció i de distribució d’aliments del conjunt del planeta va començar a fallar. Davant l’amenaça de la fam, alguns estats rics van decidir llogar o comprar grans territoris fèrtils de països del Tercer Món. La majoria d’aquestes enormes explotacions estrangeres s’han creat a l’Àfrica, on hi ha el 60% de la terra cultivable del planeta, i en moltes ocasions han suposat l’expulsió dels seus camps de famílies de pagesos molt modestos que n’havien viscut durant generacions. “És evident que moltes guerres civils i altres conflictes socials són fruit de la lluita per la terra, i sobretot a l’Àfrica”, observa l’economista Liz Alden Wily, que ha estudiat les tensions que generen aquestes noves grans explotacions agrícoles.

Un dels països que espera beneficiar-se de les inversions estrangeres en terra cultivable és Mali. Dos terços del seu territori són de desert, però, a les riberes del riu Níger, el sòl és molt fèrtil. Aquesta regió, naturalment, alimenta tots els malians, i hi treballen famílies d’agricultors que s’han dedicat a aquesta activitat des de fa generacions. “Hi ha qui només té una hectàrea de terra, però per ell és un tresor. Si la treballa bé, pot alimentar tota la família durant cinc o sis mesos, i amb això en tenen prou per tirar endavant. I si li prenen aquesta hectàrea de terra, es queda sense res”, explica un d’aquests camperols.Però no tots els malians es conformen amb el futur incert que significa una activitat tan modesta. Un altre agricultor, Massa Sanogo, diu: “Fa divuit anys que les collites no milloren. Per això hem decidit deixar de plantar mill i fer alguna altra cosa amb els camps. Volem canviar de vida”.


» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Estrena dimecres 28 de novembre
El perquè de la pobresa / Why poverty?

Quan és excessiva, la desigualtat?

Park Avenue 740. En aquest bloc de pisos de Nova York viuen unes quantes de les famílies més riques dels Estats Units, però només a deu minuts en cotxe més cap al nord hi ha una altra Park Avenue: la del Bronx Sud, on més del 50% dels veïns necessita cupons de l’administració per alimentar-se i on les criatures tenen vint vegades més probabilitats de morir assassinades. Els últims trenta anys, als Estats Units la desigualtat entre rics i pobres s’ha disparat. Avui, el somni nord-americà només és possible pels que tenen prou diners per comprar favors als legisladors de Washington.Park Avenue, un dels carrers més coneguts de Nova York, travessa tot Manhattan i fins i tot penetra en el Bronx. El llarg sector que queda entre l’Estació Central i el carrer 96 és un dels més cars de tot el mercat immobiliari mundial. I un dels blocs més exclusius d’aquest veïnat de multimilionaris és el del número 740.

El va fer construir James T. Lee, l’avi de Jacqueline Kennedy, el 1929, i hi viuen uns quants integrants del famós “1% més ric de l’1% més ric”. Els 31 pisos de la casa valen desenes de milers de dòlars el metre quadrat. A Park Avenue 740 hi viuen més multimilionaris que a cap altre edifici de tots els Estats Units.

“Aquesta gent controla el planeta. Presideixen les empreses més importants del món, i no són gaires, però tenen molt mal caràcter, i per treballar allà has de saber aguantar moltes coses, perquè has de tractar amb multimilionaris, amb la gent més desagradable del món”, diu un antic porter del bloc.Deu minuts en taxi més al nord, a l’altra banda del riu Harlem, Park Avenue penetra en el Bronx sud, on més de la meitat dels veïns arriben a final de mes gràcies als cupons per comprar aliments, l’atur passa del 19% i les criatures tenen vint vegades més probabilitats de morir assassinades que les de la Park Avenue dels multimilionaris.

“Entre els nord-americans més rics i la resta sempre hi ha hagut una diferència considerable, però aquests últims trenta anys les coses han canviat molt. La diferència s’ha convertit en un abisme”, diu Alex Gibney, l’autor del reportatge. I afegeix: “Des de l’any 2010, les 400 persones més riques del país sumen més patrimoni que el 50% amb menys diners de la població, que són 150 milions de persones. I els podríem preguntar què pensen fer amb tots aquests diners”.» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“60 Minuts”, 21 de novembre del 2012El periodista Justin Rowlatt travessa el Brasil i els Estats Units i en un llarg viatge continua la seva investigació per veure la creixent influència de la Xina en molts aspectes dels negocis i en molts llocs del món. A Rio de Janeiro, les indústries locals, fins i tot les fàbriques de biquinis estan preocupades per les importacions xineses, pels preus més barats i competitius, com passa a tot el planeta i l’Amazònia. Justin fa de testimoni de l’impacte impressionant de la recerca de nous recursos naturals en els pobles indígenes i en el medi ambient.Als Estats Units, des de Califòrnia fins al cinturó industrial de moltes grans ciutats, es pot comprovar la preocupació d’una part important de la població i dels treballadors, pel declini de les fàbriques pròpies que no poden resultar competitives respecte a les produccions fetes de la Xina i les importacions que rebaixen els preus dels productes.

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“60 Minuts”, 14 i 21 de novembre del 2012

Durant dues setmanes “60 minuts” posa el focus en una de les transformacions més importants que està vivint el món durant aquestes últimes dècades, l’expansió de la Xina per tots els racons del planeta. Una producció de BBC.

null

“QUE VÉNEN ELS XINESOS!” . Cap. 1.-- 14.11.12

En un viatge per tres continents, el periodista de la BBC Justin Rowlatt investiga la creixent influència de la Xina en tot el planeta i ens respon al fet de com serà el món del futur, quan la Xina s’hagi convertit en la primera potència mundial, per sobre dels Estats Units.

En aquest primer episodi Justin ens portarà fins a Sud-àfrica i diferents països veïns i podrem veure el fenomen que representa l’emigració de xinesos cap aquesta part del continent africà i com la Xina té, en aquests moments, un paper destacadíssim en el desenvolupament del continent que té més recursos naturals verges de tot el planeta.En moltes parts del món occidental, es considera l’Àfrica com la terra de la pobresa extrema, en canvi, els xinesos ho veuen com la terra de les oportunitats, la terra on es poden fer fantàstics negocis i propiciar grans canvis socials. Des d’Angola fins a Tanzània, el periodista es reunirà amb empresaris i emprenedors que han viatjat milers de quilòmetres per tirar endavant els seus negocis, i per buscar noves fonts d’energia i riquesa. Veurem com es belluguen i com són rebuts en moltes parts del continent, com una nova possibilitat de fer funcionar els països i amb esperança renovada.04/11/2012: "ENEMICS DEL POBLE"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimecres 7 de novembre

Aquest documental explica per primera vegada la veritat sobre els camps de la mort i els khmers rojos, que van provocar el genocidi en què van morir gairebé dos milions de persones a Cambodja.

“Enemics del poble” és més que una investigació sobre el passat de Cambodja: és una reflexió profunda sobre el Bé i el Mal, que parla de la capacitat de fer el mal que tenen uns i la capacitat de perdonar que tenen els altres. Amb molta paciència i disciplina, el director, Thet Sambath, ha aconseguit que diversos membres de tota la jerarquia dels khmers rojos parlessin dels seus crims davant de la càmera.

null


» Veure més