Arxius

Estas veient: maig 2012
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimarts 5 de juny

Als Estats Units es diagnostiquen tot tipus de trastorns psiquiàtrics a un nombre creixent de nens. Però és fàcil distingir entre una personalitat peculiar i uns símptomes de malalties mentals diagnosticables? El reporter Louis Theroux viatja als Estats Units i visita famílies, experts i institucions per esbrinar-ho.

null

El reporter Louis Theroux contacta amb alguns dels 4.000 nens que estan inscrits a la Clínica Psiquiàtrica de la Universitat de Pittsburgh. Molts estan diagnosticats de TDA (Trastorn de Dèficit d’Atenció), de TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu) o de bipolaritat, una malaltia caracteritzada per dramàtics canvis d’humor. Per a molts, aquest diagnòstic suposa el tractament diari amb drogues psicoactives.


Louis Theroux mostra diversos casos: el de la Kaylee, una nena que mira de passar el seu primer dia sense el tractament prescrit; el del Jack, que té sis anys i s’ha de medicar amb antidepressius a causa del Trastorn Obsessiu Compulsiu que li han diagnosticat, i el del Hugh, de deu anys, que segons els metges té diversos trastorns, entre els quals hi ha Asperger i bipolaritat.

Una producció de la BBC

» Veure més

24/05/2012: "Núvies raptades"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimarts 29 de maig.

A Txetxènia, algunes joves són raptades per convertir-se en segones o terceres esposes d’homes poderosos, com els de membres de la milícia partidària de Ramzan Kadírov, president del país. Moltes d’elles estan destinades a ser rebutjades mesos després. Aquest 60 minuts explora aquest fenomen inquietant, tolerat per la societat txetxena, i ho fa mostrant tot el que envolta aquests raptes exprés de dones joves que cedeixen el seu destí a mans de futurs marits intransigents i amparats pel règim.

null

Txetxènia és una de les repúbliques més pobres de Rússia. Les dones que hi viuen estan atrapades en un règim brutal en què ha ressorgit l’islamisme. Malgrat que el règim rus considera il•legal la poligàmia, el president txetxè no només hi dóna suport sinó que la impulsa. En la seva cultura masclista, els drets de les dones compten molt poc. Sovint, si un home decideix casar-se, opta per segrestar la núvia. Les imatges d’alguns segrestos es publiquen a Internet. L’única persona que pot aturar el matrimoni és el mul•là, que és l’intermediari entre les respectives famílies. 60 minuts mostra les tenses negociacions que es duen a terme durant uns quants dies entre dues famílies per decidir el futur de la noia segrestada: el mul•là disposa d’una setmana per negociar un acord abans que es faci el casament.


El reportatge també explora qüestions més àmplies pròpies de la societat txetxena, com ara la influència creixent de l’Islam, la identitat nacional, la tradició i la tensa relació amb Rússia després de la guerra per la independència. “Núvies raptades”, que inclou el testimoni de noies que han estat raptades, incorpora també la veu de persones que defensen els drets humans a Txetxènia; entre aquestes, Natàlia Stemírova, assassinada poc després d’oferir el testimoni pel reportatge.

Una producció de la BBC.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimarts 22 de maig

Es tracta d’un dels problemes més greus i complexos del nostre temps: la fam. Segons la FAO – l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura – el nostre món tindria recursos per alimentar 12 mil milions de persones. No obstant això, a tot el món, mil milions de persones tenen una fam crònica. Com és possible?

60 minuts emet aquest documental la setmana de la Marató per la pobresa.
"Fam en un món d'abundància" explica com David Syz, exsecretari d’Estat d’Assumptes Econòmics suís, busca respostes a la pregunta: com afecten, al problema de la fam, els ajuts que provenen del món occidental? Quin paper hi juguen els especuladors del mercat de valors? Fins on arriba la responsabilitat política de la comunitat internacional i de cada país en la lluita contra la fam als països menys desenvolupats? I com es tradueix en fets la lluita diària d’un agricultor africà contra la fam?


El reportatge viatja des de les zones agrícoles dels Estats Units fins a les muntanyes de Suïssa, passant pel Senegal i Etiòpia, a la recerca de pistes i solucions al problema de la fam i ens descobreix solucions que no serien difícils de trobar.

Dirigit per Christian Neu i David Syz. Produït per David Syz, Robin Burgauer i Patrick M. Müller.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimarts 15 de maig

Aquest documental relata el terrible cas de l’assassinat de quatre joves, Matthieu Goniwe i els seus companys, que lluitaven contra el sistema sud-africà de l’apartheid.

null

La nit del 27 de juny de 1985, les forces de seguretat sud-africanes van establir un control de carretera a prop de Port Elizabeth. Esperaven un cotxe que portava quatre activistes encapçalats per Matthieu Goniwe, un mestre d’escola de la petita ciutat sud-africana de Cradock. Els generals de l’apartheid havien planificat assassinar-los. Els policies van detenir Matthieu Goniwe, Fort Calata, Sparrow Mkonto i Sicelo Mhlauli i els van assassinar a sang freda. Per no deixar pistes, van mutilar els cadàvers i els van cremar. Les restes carbonitzades dels Quatre de Cradock, que és com van ser coneguts a partir d’aleshores, van aparèixer més tard al barri de Bluewater Way de la ciutat de Port Elizabeth.

Dirigit per David Forbes i Michel Noll. Una producció de Shadow Films, Solferino Images i Quartier Latin Media.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimarts 8 de maig del 2012

Deu anys després del naixement de l'Euro, la moneda comuna del continent passa per una de les crisis més greus que ha viscut mai. Pocs dies després de les eleccions legislatives gregues, convocades anticipadament per afrontar el greu moment econòmic que viu el país, aquest 60 minuts posa el punt de mira en el rerefons que s’amaga en la gestió de la crisi i es pregunta si la moneda única acabarà amb la Unió Europa que la va instaurar.Han estat uns mesos que han sacsejat Europa: deu anys després del seu naixement, la moneda comuna del vell continent està en crisi. Desesperadament, els líders europeus lluiten contra la crisi de l'euro. L'Europa unida, un projecte de dimensió històrica, està en joc. La clau de la crisi ha estat l'endeutament excessiu de molts estats de la Zona Euro, especialment el anomenats “PIIGS”: Portugal, Irlanda, Itàlia, Grècia i Espanya. La situació financera de Grècia és tan desoladora que pot provocar un efecte dòmino, una gran reacció en cadena i diverses economies nacionals en poden acabar quedant ressentides arreu del món. L'actual crisi de l’Euro mostra implacablement els defectes de construcció de la moneda comuna europea: no hi ha cap pla preparat per afrontar la retirada d'un país membre. I amb tot això, Grècia i altres països han estat capaços de manipular les seves dades financeres sense rebre cap tipus de sanció. Acabarà la crisi de l’euro amb la unió d’Europa?El reportatge incorpora el testimoni de Jean-Claude Juncker (cap de l’Eurogrup), Wolfgang Schäuble (ministre de Finances Alemany), Jean-Claude Trichet (expresident del Banc Central Europeu),
Michalis Chrysochoidis (exministre d’Economia grec) i Josef Ackermann (president del Deutsche Bank i de l’Institut Internacional de Finances). Al seu testimoni s’hi afegeixen les intervencions de polítics, sindicalistes, inversors a Grècia, Itàlia, França, Alemanya i els Estats Units.

El reportatge ha estat rodat a Brussel•les, París, Berlín, Atenes, Washington, Nova York, Polònia, Roma i Milà.

Dirigit i escrit per Stephan Lamby i Michael Welch. Una producció d’Eco Media TV. 2012.