Arxius

Estas veient: abril 2012

27/04/2012: "Turistes de l'espai"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimarts 1 de maig del 2012

Un documental multipremiat. Millor direcció documental Festival Sundance 2010

Una visió lacònica i amb un toc d'humor dels viatges de plaer per l'espai exterior que alguns multimilionaris es regalen a si mateixos.


null

Un reportatge que sorprèn l'audiència amb imatges i situacions molt distanciades de la clàssica fantasia futurista del turisme espacial. El seu autor hi entrevista persones que no esperaríem veure en un programa sobre aquest tema i ens porta a llocs encara més estranys i desconeguts que el buit que envolta l'atmosfera terrestre. Accedeix a instal•lacions on pocs periodistes han entrat mai i, a través d'imatges absolutament exclusives, ens acosta a les oscil•lacions emocionals d'una epopeia molt cara i qüestiona el sentit i els límits de la fascinació humana per l'aventura i la descoberta.

Un documental dirigit per Christian Frei. Films Transit. Canadà.

19/04/2012: "Objectiu, Bin Laden"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: dimarts 24 d'abril del 2012.

Un documental apassionant que ens revela els detalls de l'operació en què els Estats Units van localitzar i matar Ossama bin Laden, incloent-hi una entrevista exclusiva amb el president Barack Obama. Ara fa un any de l’atac.

null

L'1 de maig del 2011, la Casa Blanca va anunciar que les forces especials de la marina dels Estats Units havien mort Ossama bin Laden al poble pakistanès d'Abbottabad. L'home que havia sabut eludir durant tants anys l'exèrcit nord-americà -el cervell dels atemptats de l'11-S-, finalment, havia caigut.
Una de les principals promeses electorals de Barack Obama va ser que trobaria Bin Laden, de manera que l'èxit o el fracàs d'aquesta operació podien marcar profundament la seva presidència. En aquest programa, Obama i altres figures clau del govern nord-americà, com ara els principals responsables de les agències de Seguretat Nacional i d'Antiterrorisme, parlen en gran detall de la missió que va posar fi a la vida de Bin Laden i de tot el que va passar als despatxos dels poderosos durant els tensos dies i hores que van precedir els fets.En una investigació molt rigorosa i basada en informació de què poca gent disposa fora de la Casa Blanca i de la CIA, anem des dels últims passos de les Navy SEALS cap a la residència de Bin Laden a Abbottabad fins a les sales de reunions de Washington i de les bases militars nord-americanes a l'Afganistan. “Objectiu, Bin Laden” és la crònica més completa d'aquesta operació ultrasecreta que hi ha actualment al mercat audiovisual.

 El president dels EUA, Barack Obama.Dramatització feta pel documental.

Un documental dirigit per Bruce Goodison. Productor Phil Craig. Producció Executiva Jane Root. Una producció Nutopia per Canal Historia i Channel -4.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: 17 d'abril de 2012

El 1997 Jonathan Stack va passar un any rodant un reportatge a l’interior de la presó d’Angola, un centre penitenciari de màxima seguretat de l’estat americà de Louisiana. Ara que han passat més de deu anys, Jonathan Stack ha tornat a entrar a la presó d’Angola per reprendre el contacte amb els personatges i per conèixer de primera mà els efectes del temps en la seva moral, el seu cos, les seves esperances i els seus objectius.

null

En el primer treball, el seu objectiu era descriure la vida de sis homes que vivien (i morien) en una de les institucions penitenciàries més antigues i més grans del Estats Units. Pel fet que exposava una veritat innegable i universal (que errar és humà i perdonar és diví), aquest documental va ser molt ben rebut per un públic molt nombrós i va aconseguir alguns del premis més prestigiosos del cinema, com ara el gran premi del jurat de Sundance, el de la crítica de Los Angeles, el de la crítica de Nova York, una nominació per als Oscars en la categoria de millor documental, dos premis Emmy i quatre nominacions per a aquests premis.Quan es va emetre per la cadena nord-americana A&E, va ser el documental que va obtenir la xifra d’audiència més elevada de tota la història de la cadena. A Angola el temps passa a poc a poc, però l’esperança sobreviu.Dirigit per Jonathan Stack.
Títol original: "The Farm: 10 down"
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: 10 d'abril del 2012

La veritat que amaga la xocolata no és gaire dolça. Aquest documental investiga l’esclavitud infantil escandalosa que encara utilitza aquesta indústria.


null

La indústria de la xocolata mou molts milers de milions d’euros a tot el món, però, malgrat que fa gairebé una dècada que els seus noms més importants van signar un compromís per eradicar l’esclavitud infantil, ben poca cosa s’ha fet per posar-lo en pràctica.
Aquest reportatge d’investigació destaca els abusos continuats a què es veuen sotmesos els nens que treballen produint xocolata, tot i les promeses repetides que hi hauria reformes.El reportatge mostra com la indústria de la xocolata encara afavoreix l’esclavitud infantil en els seus proveïdors. Als camps l’esclavitud infantil encara és molt general, i la indústria no ha fet gaires passos per eradicar-la ni per desincentivar el tràfic d’infants que comporta.Més del 40% del cacau del món prové de la Costa d’Ivori, a l’Àfrica Occidental, i l’ONU calcula que hi ha uns 15.000 nens que treballen a les plantacions de cacau de la regió.

» Veure més