Arxius

Estas veient: febrer 2012
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió, dimarts 6 de març

Com es converteix l’aire en diners

Aquest reportatge provocador és una mirada intel•ligent i reveladora al món del comerç de drets d’emissió, un sector en expansió, molt lucratiu i, sovint, estrany.

null

Ara que les empreses, els governs i els consumidors busquen maneres de reduir i compensar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, ha nascut una nova raça d’empresaris: els caçadors de carboni. Recorren tot el món buscant maneres noves de capturar carboni i de treure’n el màxim de rendiment, i sovint ho fan amb trampes i enganyifes que deixen desconcertats els que no hi entenen. L’objectiu és vendre els crèdits que n’obtenen, un negoci que pot ser molt lucratiu.Molta gent creu que el comerç de drets d’emissió és imprescindible per aturar el canvi climàtic, però també n’hi ha molta que s’ho mira amb escepticisme. Del que no es pot dubtar és que el negoci de la compensació de carboni s’està convertint en una de les novetats econòmiques, polítiques i mediambientals més importants d’aquest segle. Però darrere dels crèdits de carboni d’un bitllet d’avió, de les participacions en un programa per plantar arbres o d’un projecte que diuen que xuclarà el diòxid de carboni de l’aire, hi ha uns arguments dubtosos que poden provocar un desastre, tant per als pobres com per als inversors, com per a la població dels països en vies de desenvolupament.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
“60 Minuts”, 21 i 28 de febrer de 2012

Dos programes de “60 Minuts” dedicats a la gran revolta del món àrab d’aquest últim any. El retrat dels joves activistes disposats a sacrificar les seves vides per ser lliures.


null

Aquesta és la història de com les revolucions del món àrab van començar i van poder continuar gràcies a Internet, amb entrevistes a opositors i a representants dels règims que han caigut. Un any de revoltes constants en molts països que han tingut com a protagonistes una joventut amb una nova arma, Facebook i internet.

TRÀILER PRIMERA PARTTRÀILER SEGONA PARTUna revolució molt moderna ha fet trontollar l’Orient Mitjà des de Tunísia fins a Egipte passant per Bahrain i Líbia. La van començar i la van alimentar els joves, que van fer servir internet per promoure-la i organitzar-la. Al món àrab, dues terceres parts de la població té menys de 25 anys, i una quarta part d’aquests joves no té feina. Gràcies a internet, poden seguir d’amagat els mitjans de comunicació occidentals. Des de petits desitjaven la llibertat, la prosperitat i el respecte als Drets Humans que veien que imperaven en altres països.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Primera emissió, dimarts 14 de febrer

Al Senegal, l’última esperança d’aturar la desertificació i l’expansió del desert del Sàhara és el “gran mur verd”


null

En menys de 25 anys, la temperatura mitjana del país ha augmentat un grau i les precipitacions han disminuït un 30%. El “gran mur verd”, un bosc de quinze quilòmetres d’amplada i set-cents de llargada, que anirà de Dakar a Djibouti, intentarà parar els peus al desert, un desert que avança de forma que eixuga terres de cultiu i fa inviable viure a milers de camperols, que es veuen obligats a abandonar les seves terres buscant lloc a la capital, Dakar, o intenten desplaçar-se cap a altres països amb més possibilitats.

En aquest treball podrem comprovar els efectes de l’expansió del desert sobre la població i com es planteja el “gran mur verd” i els problemes que representa la seva construcció. Un retrat de les vicissituds del Senegal, un dels països mes afectats per l’augment de la temperatura de la terra.

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió, dimarts 7 de febrer de 2012

Aquesta és una història d’un intent de cop d’estat contra el president de l’antiga colònia espanyola de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang.


null

A Guinea Equatorial s’han descobert unes reserves petrolíferes de gran importància estratègica i una gran majoria de potències internacionals estarien encantats de controlar aquest rebost que ha fet que Guinea acumuli una gran riquesa, una riquesa que no s’ha repartit amb la població i que ha donat ales a una corrupció escandalosa.

» Veure més