Arxius

Estas veient: gener 2012
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió, dimarts 31 de gener

“60 Minuts” ofereix dos treballs independents, un de la periodista britànica de la BBC Jane Corbin i l’altre de la periodista libanesa que treballa a França Sofia Amara, que ens descriuen la complicada situació del país i ens ensenyen com s’està organitzant l’oposició i com Síria s’encamina cap a una guerra civil.

nullSíria, la revolució secreta des de dins

¿Després de Líbia, Síria serà la pròxima dictadura àrab que caurà a causa de les protestes del poble? Ja fa mesos que va començar una revolta popular invisible, però cruenta contra el règim sirià. Els autors d’aquest documental han estat rodant a Síria per poder presentar la història dels que lluiten contra el president al-Assad i explicar la veritat sobre la repressió a què està sotmès el poble sirià. Un treball de la periodista britànica Jane Corbin que explica les interioritats de l’oposició al règim dictatorial de Bashar al-Assad.Síria, al cor de la revolta

Aquest és el fruit de la feina i el coratge d’una de les periodistes que va poder entrar al país disfressada de turista. Es tracta de Sofia Amara, de nacionalitat libanesa, que treballa a França. Sofia recorre amb el seu equip diverses ciutats del país entrevistant, amb moltíssimes precaucions, els activistes que estan al darrere de les protestes o a un grup de militars que han decidit desertar per no haver de disparar més contra els seus ciutadans. De fet, és la primera vegada que es poden veure davant una càmera, alguns dels desertors de l’exèrcit sirià, que s’han passat a l’oposició i això dóna un valor especial a aquest treball periodístic que es va emetre, per primera vegada, fa unes setmanes al programa “30 Minuts”.

13/01/2012: "Toquen a revolució"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió, dimarts 24 de gener

Què faries si
sabessis tot el que sabem?
T’alçaries per defensar la veritat
o giraries cua i te n’aniries?
(Paris, cantant de hip-hop)


null

“Toquen a revolució” és un documental extens sobre una nova generació de músics compromesos políticament que demostren que la música és una eina important i molt potent en la lluita per canviar la societat. L’arribada a la presidència dels Estats Units de Barack Obama es va convertit en un moment d’esperança i d’enormes expectatives.El documental se centra en l’experiència personal de quatre músics independents que expliquen els seus motius i la seva lluita en un món on, després dels atemptats de l’11 de setembre, se silencia els dissidents i on els mitjans de comunicació ignoren o censuren les seves obres abans d’emetre-les.
El documental narra l’evolució de Michael Franti, de Fat Mike, de Paris i d’Anti-Flag, que van començar la seva carrera quan la pressió de les empreses del món de la música va començar a fer que fos gairebé impossible sentir músics polititzats en els mitjans de comunicació de més abast. Però aquests quatre artistes es van convertir en pioners i en exemples per a molts altres perquè es van veure obligats a inventar-se maneres noves i originals d’esquivar i desactivar tots els intents de censurar-los. Per mitjà de la seva música han “escalfat, il•luminat i inspirat” tota una generació de gent compromesa políticament arreu del món.
Aquest documental mostra imatges d’actuacions en directe, d’actes polítics, de vídeos musicals i de declaracions sense censurar d’algunes de les figures que tenen menys pèls a la llengua en el món de la música, com ara Pete Seeger, tota una llegenda de la música folk, les Dixie Chicks, David Crosby, Steven Earle, Jello Biafra, Ani DiFranco, Wayne Kramer (MC5), Tom Morello (Rage Against de Machine) i d’altres. “Toquen a revolució” presenta, amb una perspectiva històrica única, la nova onada de música de protesta que envaeix Amèrica.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Estrena, dimarts 10 i 17 de gener

Durant dues setmanes “60 Minuts” s’endinsa en la selva amazònica del Brasil i ens descobreix la persistent lluita per salvar el pulmó verd del planeta.


Al final d’aquesta primera dècada del nou mil•lenni, s’ha assolit un punt d’inflexió en la història de la selva amazònica.
Una situació totalment nova està començant a prendre forma, amb la intenció de transformar el futur de la selva. Aquesta nova realitat és el tema del documental.

null

PRIMERA PART
En el primer capítol i a través de Ze Roberto, antic recol•lector furtiu de fusta, el documental mostra els canvis que, gràcies als programes de desenvolupament sostenible del govern, s’han produït en les comunitats riberenques de l’Amazònia. Després, Paulo ens mostra les penoses condicions de vida dels treballadors dels milers de forns il•legals que fabriquen carbó vegetal per a la poderosa indústria siderúrgica. Des dels satèl•lits de l’INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) detectem els incendis que es produeixen a la regió d’Altamira i acompanyem Joao, bomber de les unitats d’intervenció ràpida de l’IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), en la seva lluita per controlar el foc. Monitoritzem la deforestació i la tala il•legal d’arbres des de l’última generació d’avions espia de l’exèrcit brasiler. Reinaldo Furtado, guarda forestal de l’IBAMA, ens portarà a través de la Transiriri al cor de la deforestació en la seva recerca de fustaires i ramaders furtius. I Flavio Luizao, biòleg del projecte LBA (Programa de Grande Escala da Biosfera-Atmosfera na Amazônia), ens donarà a conèixer les conseqüències d’aquestes accions en la flora i fauna de l’Amazones des de la reserva biològica de Cueiras.» Veure més