Arxius

Estas veient: desembre 2011
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Dimarts, 3 de gener

Després de veure la mort de prop a 800 metres per sota del desert de Xile, els 33 miners que van quedar atrapats es van convertir en l’objectiu dels mitjans de comunicació d’arreu del món.

Aquest reportatge explica d’una manera intensa i commovedora la vida de tres d’aquells miners després de ser arrossegats pel remolí de la fama.

null

Un d’ells és el carismàtic Edison Peña, que es va fer famós arreu del món perquè corria sota terra i perquè imitava Elvis Presley. ¿Com s’ho fan aquests tres treballadors normals i corrents i les seves famílies per aguantar la pressió de la fama i la riquesa sobtades al mateix temps que miren de superar el trauma d’haver passat setanta dies sota terra?

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Dimarts, 27 de desembre

Els occidentals som massa materialistes? Estem destrossant l’ecologia del planeta per satisfer els desitjos i els impulsos del nostre ego? I què o qui empeny aquesta força seductora tan poderosa?

null

Aquest reportatge presenta una mirada crítica a la injustícia social, al pic petrolier, a l’esgotament dels recursos i a la necessitat que tenim arrelada tan profundament de relacionar-nos amb els altres per mitjà del que consumim. A més, el reportatge també analitza el ritme frenètic del materialisme que ens provoca estrès i esgotament. Ara que tot just comencem a desitjar una vida més simple, potser ja hem fet tard. ¿Hem posat en marxa un tren sense frens que amenaça de fer trontollar les pedres angulars ecològiques, socials i espirituals que ens permeten buscar la felicitat?

null

El reportatge compta amb fragments d’entrevistes amb el doctor Peter Whybrow, autor de “La mania americana”; Juliet B. Schor, autora de “L’americà consumit”; els apòstols de la simplicitat Cecile Andrews i Duane Elgin; el fotògraf Chris Jordan; l’especialista en publicitat James B. Twitchell i Julian Darley, del Post Carbon Institute.

Una producció de Media Education Foundation distribuït per Mundovision.19/12/2011: "L'Operació Diable"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Dimarts, 20 de desembre del 2011

Aquest documental explica una història semblant a la de David i Goliat i denuncia la tortura, la intimidació i l’assassinat d’ecologistes i camperols peruans. Amb l’objectiu de revelar la veritat en aquest thriller polític real, els seus autors fan públiques imatges de vídeo escandaloses, fotos esgarrifoses i informes detalladíssims fets per empreses privades de seguretat que treballen per als propietaris de les mines d’or.

null

El carismàtic capellà Marco Arana, que la revista Time va elegir Heroi del Medi Ambient l’any 2009, lluitava amb tanta eficàcia contra la mina Yanacocha, propietat d’una empresa nord-americana, que els seus enemics l’anomenaven “el Diablo” i van organitzar una campanya d’assetjament i de persecució contra ell.Després que amenacessin de violar una col•laboradora i que matessin un company seu, els activistes van contraatacar, van capturar un espia i van descobrir una operació de vigilància i d’actuacions violentes que els va escandalitzar fins i tot a ells.
Quan hi ha en joc milers de milions de dòlars, fins on estan disposades a anar les grans empreses per protegir els seus beneficis?

Una producció de Quisca Productions, presentat al Idfa 2010. Sidewaysfilm.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Dimarts, 13 de desembre

A Grècia, com arreu d’Europa, els mercats financers estan convulsos. El futur es veu incert i és possible que el que està passant a Grècia sigui un presagi del que espera a altres europeus durant els pròxims mesos. Entre les mesures d’austeritat, els acomiadaments, l’atur, les privatitzacions a gran escala i els suïcidis cada vegada més freqüents, els grecs ja no poden més. La Troica (el Banc Central Europeu, la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional) ha abocat milions d’euros al país, però els seus préstecs no han servit per impedir que la situació cada vegada sigui més inestable.Ara, els grecs s’han aixecat i expressen el seu descontentament envers els prestadors. Els autors d’aquest reportatge han viatjat a Grècia per parlar amb la gent que està patint aquesta crisi. Són els afectats pels danys col•laterals d’una política d’austeritat sense precedents, gent que ho ha perdut tot i que no veu el final d’aquesta nova tragèdia grega.Però el bressol de la civilització no vol ser sotmès, i els ciutadans grecs volen ser amos del seu destí. Des dels indignats que es reuneixen a la plaça Sintagma fins als inspectors del Ministeri de Medi Ambient que investiguen promocions immobiliàries il•legals, els grecs organitzen la resistència per tornar a col•locar la democràcia al lloc que li pertoca.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Dimarts 6 de desembre

Aquesta setmana tres dones recolliran el Premi Nobel de la Pau, dues són de Libèria, el primer país africà on una dona ha arribat a la Presidència i ha obtingut aquest guardó, i l’altre es del Iemen. Les tres guanyadores del Premi Nobel de la Pau són Ellen Johnson, Leymah Gbowee i Tawakul Karman.

null

“60 Minuts” ens parla avui de la transformació de Libèria i de com la presidenta del país, Ellen Johnson, ha fet una autèntica revolució popular a favor de les dones. Amb un seguiment molt proper del seu primer any a la presidència del país, poques vegades s’ha pogut accedir tant des de dins a les activitats d’un president.Les dones són més democràtiques que els homes? Després de catorze anys de guerra civil, Libèria esperava un canvi. El 16 de gener del 2006, Ellen Johnson Sirleaf va prendre possessió del càrrec de presidenta del país. Va ser la primera dona elegida cap d’Estat a l’Àfrica i va arribar al poder després d’un procés electoral molt disputat en què va obtenir un gran suport entre les dones liberianes. Després d’accedir al càrrec, va col•locar unes altres dones extraordinàries en càrrecs de primera línia en totes les branques del govern. Entre d’altres, són dones la cap de la Policia i les ministres de Justícia, Comerç i Finances del país. ¿La primera dona presidenta de Libèria, amb l’ajuda d’altres dones al poder, serà capaç de construir una democràcia i una pau duradores en un país tan castigat? Gràcies a aquest reportatge, els espectadors podran veure entre bastidors com funciona el govern de Sirleaf durant el primer any i coneixeran de prop com treballa un govern africà que acaba de ser elegit. Un documental dirigit per Daniel Junge i Siatta Scott. Una producció Just Media.