Arxius

Estas veient: maig 2011

26/05/2011: El gust pel rebuig

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Com llencem el menjar al món?

EMISSIÓ: DIMARTS 31 DE MAIG

null


Més de la meitat dels aliments, a les escombraries. La major part hi van a parar en el camí de la granja a la botiga, abans que arribin a la nostra taula del menjador: l’equivalent a prop de 500.000 camions cada any. El documentalista Valentin Thurn ha investigat la magnitud d'aquesta despesa a escala internacional: en els contenidors d'escombraries de mercats majoristes, magatzems i supermercats. Ha documentat quantitats aclaparadores d'aliments perfectament comestibles, alguns encara dins del seu embalatge original i d’altres amb una data de caducitat perfectament vàlida "consumiu-ho preferentment abans de" la data. Només a Alemanya, fins a 20 milions de tones d'aliments es llencen any rere any. I aquesta xifra va augmentant!

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 24 DE MAIG

null

En aquest reportatge, “60 minuts” se submergeix en el món de les drogues que es distribueixen de manera legal al Regne Unit. Són els productes coneguts com a “legal highs”.

Aquests productes es venen de manera oberta i totalment legal a determinades botigues del Regne Unit i també per internet. Hi ha milers de píndoles diferents, productes en pols i herbes que prometen els mateixos efectes que les drogues il•legals però que, aparentment, el seu consum implica conseqüències i riscos molt menys greus: no es pot arrestar ningú per tenir-ne possessió i no cal buscar camells que les distribueixin.

» Veure més

13/05/2011: Oceans de plàstic

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 17 DE MAIG

null

Els oceans s’estan convertint en els abocadors de deixalles del món. Avui en dia, cada quilòmetre d’oceà conté al voltant de 74.000 peces de plàstic. Una mena de “caldo de cultiu”, fet a partir de residus plàstics, que mata centenars i milers d’animals cada any i que suposa, també que, lentament, es filtrin substàncies químiques en la cadena alimentària.
A Holanda, un grup de científics que estudia l’extinció de les aus ha trobat que aquestes tenen plàstic a l’estómac en un 95% de les mostres. D’altra banda, a Alemanya, els investigadors han descobert que les substàncies químiques que es desprenen del plàstic afecten el sistema reproductiu dels animals. Mentrestant, a Califòrnia els conservacionistes veuen com es multiplica el nombre de balenes i de dofins que moren, agonitzant, quan els budells se’ls bloquegen amb trossos de plàstic. Quin serà l’impacte d’aquesta “contaminació plàstica” a curt i a mitjà termini? Es pot fer alguna cosa per salvar els oceans?
A “Oceans de plàstic” coneixerem els intents científics que s’estan fent contra rellotge per posar fre a la pol•lució mortífera que amenaça l’ecosistema marí.

Dirigit per Sandrine Feydel.

05/05/2011: Ja surt el sol

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 10 DE MAIG

null

“60 minuts” explica la història d’una revolució, l’energètica, que arriba a la seva fi. Fa deu mil anys va tenir lloc una gran revolució. De sobte hi va haver abundància d'aliments. L'home va passar de caçador-recol•lector a agricultor. Hi ha un camp, però, en què encara som caçadors-recol•lectors: el camp de l'energia. Hem pentinat tot el món buscant energia i hem posat en perill fins i tot les nostres fonts d’aliments. Però aquesta cacera té conseqüències greus: canvi climàtic, problemes de salut, carestia. El preu és alt en tots els sentits. Ens alegrem que caigui el preu del petroli, tot i que sabem que, tard o d’hora, es tornarà a enfilar encara més. Els combustibles fòssils s'han convertit en una font d'especulació i els especuladors volen fer diners. I ja en tenim el resultat. Els combustibles fòssils signifiquen poder i el subministrament es facilita o es talla a voluntat, i això pot conduir a la guerra. Afortunadament, la recerca de gas i de petroli sembla que perd força davant d’una nova revolució: la captació de llum solar a gran escala.

» Veure més