Arxius

Estas veient: abril 2011
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 3 DE MAIG

null

Somàlia i Etiòpia són dos dels països més pobres del món. Aquesta és la raó per la qual els seus habitants intenten escapar d’aquestes terres a la recerca d’una vida nova. Però aquesta vida té un preu. Per aconseguir el seu somni han de pagar els contrabandistes per travessar el golf d’Aden, pròxim a la costa del Iemen, en petits vaixells que, sovint, porten més de cent persones a bord, colpejades i assassinades si intenten moure’s.
L’autor del reportatge va viatjar amb els emigrants per mostrar tot allò que havien de suportar. Com la resta de molts dels fugitius, va ser capturat a prop de la costa i va acabar en una presó del Iemen. D’altres no van tenir aquesta mateixa sort: l’any 2005 van morir 1.200 persones durant aquest viatge cap a l’infern.

Dirigit per Daniel Grandclement.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 26 D'ABRIL

null

En aconseguir fer realitat el somni de crear un riu artificial, Gaddafi tenia l’esperança de crear un model econòmic i social islàmic que impulsés el país i desafiés Occident. Es tractava de la creació d’un visionari o del miratge d’un boig? L’equip del reportatge van ser els primers estrangers que, amb condicions extremes i difícils, van poder seguir de prop la gestació del sistema d’irrigació més gran del món. Amb material nou i que no ha estat censurat, el reportatge construeix el retrat dels motius que s’amaguen darrere d’aquesta “Canalització cap al paradís”, tot penetrant en la ment de l’home que, en una ocasió, es va autoproclamar “Senyor protector de les aigües”, que ha sustentat la seva carrera política en l’èxit d’una fantasia concreta: transformar el desert en un “paradís verd”. Així, Gaddafi va acabar sembrant la llavor de la catàstrofe ecològica al Nord d’Àfrica i dels conflictes futurs al país.

Dirigit per Winfried Spinler.

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 19 D'ABRIL

null


Aquest reportatge mostra com va començar el moviment estudiantil a l’Iran, opositor al règim del president Mahmud Ahmadinejad. La reportera Jane Kokan arrisca la vida en entrar de manera clandestina a l’Iran per obtenir imatges secretes que mostrin les atrocitats medievals que s’hi cometen i que les autoritats volen mantenir amagades a la resta del món. Kokan es trobarà amb líders estudiantils que el govern vol silenciar i investiga la mort de la periodista canadenca Zahra Kazemi, que va morir a cops després d’un interrogatori de 77 hores. Amb entrevistes inèdites als joves líders de la revolució oculta de l’Iran i amb evidències impactants de les tàctiques de tortura aplicades per l’administració, aquest reportatge ofereix una mirada des de dins d’un dels països amb més secrets del món i revela un regne en el qual impera el terror i que inclou la tortura i l’assassinat dels ciutadans iranians.

Produït per Hardcash Productions.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 12 D'ABRIL

null

El Iemen s’ha guanyat la reputació de ser un dels països més perillosos del món. Però, per un jove musulmà britànic, pot convertir-se en el seu regne espiritual. En Dean sempre ha somiat viatjar al país d’origen de la seva mare, tot i que poder retornar a les arrels en aquesta societat islàmica tan estricta comporti arriscar la pròpia seguretat. Al–Qaeda hi és activa i té els occidentals com a objectiu terrorista prioritari, de manera que ser mig iemenita no suposa cap garantia de protecció. Mentre en Dean viatja al país per descobrir què significa ser iemenita – o què significa ser britànic – descobrirem si acaba trobant la inspiració que, segons ell, li cal per ser un bon musulmà o, si al contrari, el seu somni l’acabarà decebent.

Un reportatge de la BBC.