Arxius

Estas veient: febrer 2011

24/02/2011: Air Force One

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Estrena, dimarts 1 de març

L’Air Force One és un avió, propietat de la Casa Blanca, que pesa 416 tones. Equipat amb comunicacions i sistemes de seguretat sofisticats, sales de conferències, cabines, una suite presidencial, televisors, ordinadors, destructores de paper i protegit de possibles explosions nuclears, aquest avió és únic en la seva espècie.

null

El reportatge s’enlaira amb l’avió més famós del món per fer un cop d'ull en profunditat a la seva història. Material d'arxiu, fotografies d'alguns dels viatges més famosos que ha fet i entrevistes amb expresidents i passatgers, s’uneixen per oferir un retrat únic d’un autèntic “palau de l’aire”, una meravella tecnològica.
D’aquesta manera, 60 minuts ofereix una mirada exclusiva a la Casa Blanca i a la seva història des de set quilòmetres d'alçada: la visió de la història des de l’Air Force One.

L'expresident George Bush pujant a l'Air Force OneL'expresident Bill Clinton, en un dinar de treball a l'Air Force One

Un reportatge de la National Geographic Society.

17/02/2011: Big Bang machine

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió: Dimarts 22 de febrer

Molts dubtaven del seu funcionament però, després de mesos d’espera, l’accelerador de partícules més gran del món va aconseguir, ara farà un any, els primers resultats: davant l’exaltació dels científics, es va aconseguir fer col•lisionar dos feixos de protons, fet que podria contribuir a explicar l’origen del Big Bang. Es tractava del tercer intent, després d’un seguit de problemes al sistema que van obligar a reiniciar l’experiment i que posaven en dubte l’eficàcia d’una màquina que ha costat prop de vint anys d’investigacions i més de sis mil milions d’euros d’inversió. Els resultats obtinguts trigaran a ser interpretats, però aquest és un primer esglaó que s’ha pujat per conèixer una mica millor l’origen de l’univers. El reportatge que presenta aquest dimarts 60 minuts, enregistrat en el moment de la posada en marxa de la màquina, l’estiu del 2008, explica amb detall com funciona l’accelerador de partícules que ens ha de donar les claus del començament del món tal com el coneixem.

null

» Veure més

14/02/2011: PRESIDENT EVO

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Emissió, dimarts 15 de febrer

null

Aquest document és un repàs de la trajectòria del polèmic president de Bolívia Evo Morales. Es tracta d’un retrat de la seva figura i de les seves fites polítiques: donar veu als pobles indígenes, nacionalitzar els recursos naturals i dur a terme una revolució agrària sense precedents. La nacionalització afecta la indústria del gas. Són unes polèmiques reformes que han enfrontat el president de Bolívia amb amplis sectors de les classes dominants del país, acostumades a concentrar tot el poder a les seves mans.

El testimoni d’Evo Morales es contrasta amb el d’aquests sectors, els rivals a la presidència, els caps de l’oposició i les veus discordants dels terratinents i els grans propietaris, contrariats amb el procés de reformes que proposa el president del país.Víctima de nombrosos complots, Evo Morales s’ha consolidat a la presidència i aquest retrat està fet seguint durant tres anys l’evolució del president, des d’abans de ser elegit. Fet pel reconegut director Rodrigo Vázquez, és un treball fascinant sobre un personatge popular, però també odiat.

Un documental dirigit per Rodrigo Vázquez. Distribuït per Java Films.