Arxius

Estas veient: desembre 2010

31/12/2010: Refugi

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 4 DE GENER

Què està passant realment a Darfur i a la gent que hi viu?


null

Durant els últims anys, la situació de Darfur ha anat sent notícia pel genocidi que s'hi comet. S'acusa les autoritats del Sudan, musulmanes, d'intentar esborrar del mapa la població del sud, més animista i cristiana. En un treball ple de descobriments, un estudiant canadenc, Jonathan Pedneault, i el cineasta Alexandre Trudeau viatgen a Darfur per mirar d’esbrinar què està passant en una zona on durant els últims anys s’ha parlat de genocidi. Faran un viatge clandestí amb un grup de rebels fins al mateix cor del Sudan i podran veure, amb els seus propis ulls, algunes de les coses que hi originen una forta desesperació, però també com hi sorgeix un gran coratge. La difícil manera de sobreviure als camps de refugiats i les lluites per qualsevol matèria, com ara l’aigua. En definitiva, el descens a la cara humana d’un conflicte geopolític, davant del qual, però, centenars de milers de persones busquen una sortida.

Un documental d'Alexandre Trudeau i Jonathan Pedneault.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 28 DE DESEMBREAquesta és una de les comunitats religioses més peculiars dels Estats Units: els Amish. Ara fa 300 anys van arribar per instal•lar-se al país i des de llavors s’han produït molt pocs canvis en la seva manera de viure. Tancats sobre ells mateixos, rebutgen tot el que signifiqui evolució tecnològica i nous coneixements, i viuen abocats a una estil de vida tradicional sense precedents. Amb un codi estricte a nivell de vestuari i un rebuig frontal a "luxes" com l’electricitat, internet, o al fet d'utilitzar els cotxes, els joves comencen ara a posar en qüestió aquesta forma de vida, en una de les societats més consumistes del món: la societat nord-americana. A través d’una família Amish, veurem com les temptacions dels joves afecten la vida tradicional i com s’originen conflictes que, fins ara, eren impensables. Aquests joves comencen a desafiar l’autoritat de pares i avis, tot buscant sortir fora del cercle tancat dels Amish.

Un documental de la BBC.


20/12/2010: El canvi de Bogotà

Categoria: Els documentals
Escrit per: Moderador
EMISSIÓ: DIMARTS 21 DE DESEMBRE

null

Un retrat de la gran transformació viscuda per la capital de Colòmbia, que ha passat de ser una de les més perilloses de Llatinoamèrica a ser un model de pau i convivència. El reportatge segueix l’activitat de dos alcaldes carismàtics, Antanas Mockus i Enrique Peñalosa, actors fonamentals d’aquesta transformació urbana que ha passat molt desapercebuda però que mostra com és possible, moltes vegades, lluitar contra el que sembla inamovible.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 14 DE DESEMBRE

“Si mates una persona, vas a la presó. Si en mates 40, t’envien a un manicomi. Però si en mates 40.000 obtens, a canvi, un exili confortable i un compte bancari en un altre país. I això és el que volem canviar”.


null

Són paraules del caçadictadors Reed Brody. 60 minuts recull la peripècia vital d’aquest home que es guanya la vida com a advocat de Human Right Watch, una de les principals organitzacions internacionals independents dedicades a la defensa i a la protecció dels drets humans. Durant 7 anys, Brody ha estat perseguint un exdictador: Hissene Habre, president del Txad entre el 1982 i el 1990, sobre el qual pesen els càrrecs d’haver mort milers dels seus compatriotes durant la dècada dels 80. Avui Habre viu al Senegal, des d’on l’advocat Reed Brody lluita, bé per portar-lo a judici o bé per extradir-lo.


» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ ESPECIAL: DIVENDRES 10 DE DESEMBRE A LES 19:10.

Una mirada a la vida i a l’obra del Premi Nobel de la Pau.


null

El dia que es lliuren els Premis Nobel, 60 minuts emet una edició especial que aprofundeix en la figura del guanyador del Premi Nobel de la Pau d’aquesta edició, Liu Xiaobo, un intel•lectual, escriptor i activista dels drets humans que, actualment, és un presoner polític de la Xina. Liu Xiaobo és el primer xinès que rep el Nobel de la Pau i el tercer guanyador del premi que ho fa mentre està complint condemna a la presó: en el seu cas la pena és d’onze anys, acusat d’“incitar a la subversió del poder de l’Estat”. El govern xinès va qualificar el premi d’“obscenitat” i totes les notícies relatives al guardó van ser censurades a la Xina. El 10 de desembre, 60 minuts emet un reportatge especial de la BBC que ofereix una mirada única, explicada per personatges propers a la figura de Liu Xiaobo, de la vida i obra de l’activista xinès. I a continuació, s’oferirà una entrevista inèdita amb el dissident xinès.

» Veure més