Arxius

Estas veient: octubre 2010

29/10/2010: El poder de la Xina

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 2 DE NOVEMBRE

null

En el context de la programació especial del canal 33 “D’aquí i d’allà” i en el mes dedicat a la Xina, “60 minuts” emet un reportatge que mostra com la Xina s’està convertint en el centre de creixement i d’expansió mundial; el volum de capital que s’hi genera i que es mou també és cada vegada més gran. Un sol banc d’inversió – una de les indústries que s’està desenvolupament més ràpidament a la Xina - belluga a l’any quatre-cents mil milions de dòlars en negocis. Inversions i compres de grans corporacions estrangeres; aquestes són només algunes de les operacions que formen part del dia a dia d’aquests agents de la nova economia xinesa. Aquest treball és una mirada a com el capital xinès s’està estenent, gairebé sense competència, arreu del món.

Un documental de la cadena NHK.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 26 D'OCTUBRE

null

Dins el mes de la diversitat del C33 dedicat a l’Equador, 60 minuts presenta la història d’un líder polític que vol revolucionar el concepte de dependència energètica del petroli al seu país.
Quan, l’any 2007, el president de l’Equador, Rafael Correa, anuncia que no explotarà més els pous de petroli de l’Amazònia- posant-se així en contra dels interessos financers dels països industrialitzats - s’aixeca una gran polseguera. Quin és el repte del president? Correa vol convence’ls a tots que el fet de vetllar per la natura i pel medi ambient val molt més la pena que l’extracció sense límits de petroli. El documental explica com Correa i el seu equip han lluitat durant tres anys per convèncer la comunitat internacional que tant el nord com el sud podrien aconseguir beneficis si donessin suport a aquest model de desenvolupament sostenible, que obre un nou camí de futur per trencar amb la dependència energètica mundial.

Un documental de Laetitia Moreau.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 12 D'OCTUBRE

null

Aquest estiu ha estat especialment sanguinolent pel que fa a morts pel narcotràfic a Mèxic. “60 minuts” presenta un treball d’investigació sobre com la violència a Mèxic causada per la droga ha arribat a estar fora de control i com els càrtels rivals s’enfronten al llarg de les rutes del contraban que recorren bona part dels Estats Units. El president de Mèxic, Felipe Calderón, va declarar a finals del 2006 la guerra als càrtels de la droga, però els resultats aconseguits amb el pas dels temps han estat inesperats: la declaració ha vingut acompanyada d’una nova escalada de violència i d’assassinats. El gener del 2010 el nombre de morts va arribar a la xifra rècord: 1.000 morts en 34 dies.
La reportera de la BBC Katya Adler viatja al cor de Mèxic, tot descobrint les històries humanes que hi ha darrere del conflicte. Entre altres qüestions, es pregunta si amb l’alliberament d’alguns dels narcotraficants més influents i perillosos – com el cas de Joaquín “Chapo” Guzmán - no es fa altra cosa que demostrar que la feina del govern és del tot ineficaç.

Una producció de la BBC, 2010.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: DIMARTS 5 D'OCTUBRE

null


“60 Minuts” presenta la història d’un negoci molt pròsper, la venda de cigarrets a l’Àfrica, i ho fa amb la narració d’un reporter de la BBC que viatja al continent africà per investigar aquest tema. Mentre que a l’Europa Occidental les vendes de cigarrets cauen estrepitosament, a l’Àfrica hi ha nens que comencen a fumar als onze anys, o fins i tot abans. Aquest fet porta com a conseqüència que cada any morin cent mil persones de malalties relacionades amb el tabac. És admissible que les empreses tabaqueres tinguin com a objectiu de vendes els infants? El reportatge mostra algunes de les increïbles tècniques de màrqueting que les companyies tabaqueres utilitzen per vendre els seus productes.

» Veure més