Arxius

Estas veient: juny 2010
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
Aquest estiu, "60 minuts" ocuparà les tardes del dimecres del Canal 33, sobre les 17:15, amb les reemissions d'alguns dels reportatges que hem emès durant aquesta temporada:

L’estiu dels dofins: 30 de juny.
L’única manera d’assegurar la supervivència de tres dofins és tornant-los a les aigües obertes de l’oceà. L’estrès i les pèrdues inesperades seran algunes complicacions que els dofins i els seus entrenadors hauran d’afrontar durant la difícil tasca que tenen entre mans. “L’estiu dels dofins” es viurà entre sentiments de frustració i de por però, també i per sort, d’alliberament.La piràmide de Madoff: 7 de juliol
El reportatge fa un periple de més de 22.000 quilòmetres per trobar-se amb les víctimes del financer Bernard Madoff: dos exempleats i un amic de la família de Madoff que hi va tenir relació durant més de 50 anys. Al mateix temps, el reportatge també investiga les claus de l’estafa del financer de Wall Street, una estafa que, si no hagués sortit a la llum, hauria suposat el frau financer més sucós de la història.


Stasi, la policia secreta de l'Alemanya de l'Est: 14 de juliol
Aproximadament, un de cada 50 adults de l'Alemanya de l’Est ha col•laborat amb la StASI, el servei secret del partit comunista més gran de la història de la humanitat. Fundada l’any 1950 i proclamada com a "escut i espasa del partit comunista", la STASI no va ser una agència d’intel•ligència més: la dictadura del partit no es va atrevir a fer mai front als seus oponents; en canvi, la STASI es va encarregar de mantenir a ratlla i sota control totes les opinions dissidents. L'objectiu? Aconseguir un sistema de vigilància total.


Adopta'm, sóc adolescent: 21 de juliol
És lícit que un nen o una nena surti per televisió anunciant que vol ser adoptat, que vol trobar uns pares per tota la vida? Als Estats Units hi ha més de 120.000 nens que busquen una família i, si un infant d’aquests vol ser adoptat, s’ha de fer veure. La Justine i la Lakeisha tenen 14 anys i fan justament això. En aquest “60 minuts” viurem en primer persona el periple emocional d'aquestes dues noies de Massachusetts – un estat de Nova Anglaterra situat a la costa est dels EUA - en la vida de les quals l’ única cosa estable ha estat l’assistent social.


Marea negra. El llegat de l'Exxon Valdez: 28 de juliol
“60 minuts” segueix la història d’alguns pescadors a Alaska que, durant vint anys, han lliurat la batalla més llarga en la història dels EUA legals contra l'empresa petrolera més poderosa del món: Exxon Mobil. Una batalla que va arribar a la seva fi el juny del 2008 davant del Tribunal Suprem dels Estats Units, el qual va pràcticament va exonerar la companyia de les responsabilitats socials i ambientals.


Els guerrers de la xarxa: 4 d'agost
Només va durar uns segons, però el 14 d’agost del 2003 una apagada general de la xarxa de distribució elèctrica va paralitzar el subministrament de la xarxa telefònica i de distribució de l’aigua de Nova York i de Toronto, i va afectar més de 50 milions de persones. Va ser l’apagada elèctrica més important de la història dels EUA. El que no s’ha explicat mai, i es relata per primera vegada en aquest “60 minuts”, és que, just tres dies abans, un pirata informàtic va alliberar el virus més mortífer de tots els temps: el Blaster. Un “cuc” informàtic que acabaria demostrant que el fet de traspassar les fronteres de la xarxa pot acabar afectant molts altres aspectes de la vida quotidiana.


Criatures consumidores: 11 d'agost
“60 minuts” emet un reportatge que ens aporta una visió sobre les pràctiques incessants d’una maquinària de màrqueting que mou milions de dòlars i que fa que els pares comprin per als seus fills i filles des de menjar escombraria fins a videojocs violents. “Criatures consumidores” també planteja qüestions urgents sobre l'ètica de l’ús d’aquestes tècniques i el seu impacte en la salut i el benestar dels infants que, als Estats Units, ja superen els 52 milions.
nullEl miracle del Hudson: 18 d'agost.
“60 minuts” emet aquest documental en què s’explica, minut a minut, com va ser el dijous 15 de gener del 2009, el dia en què 155 persones a bord d’un Airbus corresponent al vol 1549 de la companyia US Airways van viure el seu pitjor malson. Ho fa a través de testimonis de primera mà, de totes les persones que van viure l’incident: passatgers, testimonis oculars i socorristes. Amb reconstruccións en 3D, que reprodueixen un simulador de vol, també s’explica, com si es tractés d’un informe forense, com va ser possible que l’avió aterrés a l’aigua i, per damunt de tot, com va ser que tothom va sobreviure.


La cara oculta de Marbella: 25 d'agost
Aquest reportatge fa memòria sobre tot allò que va passar a Marbella durant les primeres fases de l’ “Operació Malaia”, al mateix temps que també ens mostra com es viu, des de dins, en aquesta ciutat. Considerada per molts la Saint-Tropez espanyola, Marbella és també un enclavament estratègic que aglutina uns ingredients que, barrejats, poden provocar un còctel molt perillós: riquesa, especulació urbanística i, també, tràfic de drogues


Nens esclaus i Pluja tòxica: el llegat de l’agent taronja: 1 de setembre“Nens esclaus”, guardonat amb el Premi TV3 Internacional l’any 2008, ens mostra l'explotació a què són sotmesos a l'Índia nens que, amb tan sols 10 anys, treballen catorze hores diàries en moltes feines diverses, tancats en llocs insalubres i amb el coneixement dels seus pares.
“Pluja tòxica: el llegat de l’agent taronja”, ens mostra com, durant la guerra del Vietnam, l’exèrcit dels EUA va escampar prop de 80 milions de barrils que contenien productes químics tòxics, com ara, aquests, el perillós Agent Taronja, utilitzat per primera vegada el 7 de febrer del 1967. Les conseqüències han estat funestes.


La conspiració de l’11-S: la tercera torre: 8 de setembre
Vuit anys després dels atemptats a les Torres Bessones l’any 2001, gairebé 4 de cada 10 nord-americans pensen encara que l’ombra del govern dels Estats Units d’Amèrica s’amaga darrere dels atacs de l’11-S. En conjunt les teories sobre la conspiració, desenvolupades i propagades principalment per Internet, ja arriben a prop de 50. Aquest “60 minuts” aprofundeix en una d’aquestes teories, la que fa referència al misteri sobre una tercera torre del World Trade Center que, juntament amb les Torres Bessones, es va ensorrar aquell mateix dia. Però al contrari d’aquestes, no l’havia atacada prèviament cap avió.


Robatori a plena llum del dia: 15 de setembre
Una investigació de la BBC revela que la quantitat de diners robats, perduts o simplement no registrats en cap compte durant la guerra i la posterior reconstrucció de l'Iraq podria elevar-se a la quantitat de 23 bilions de dòlars. Enregistrat durant el mandat de George Bush, el reportatge demostra, per primera vegada i amb un acurat treball d’investigació, com alguns contractistes privats es van acabar beneficiant personalment del conflicte i de la reconstrucció del país. El treball també posa en qüestió la gestió de l’Administració Bush en aquests processos de contractació i evidencia que, en nombroses ocasions, podria haver actuat motivada per interessos particulars.


Fa calor als Alps: 22 de setembre
Aquest hivern ha estat excepcional però la última dècada ja ha tingut les temporades d’esquí més càlides dels darrers 500 anys als Alps. Com a conseqüència del canvi climàtic, les estacions d’esquí dels Alps han d’utilitzar cada vegada més els canons de neu artificial -potenciant així la inversió en equipament tècnic- per respondre a la demanda turística imparable dels esports d’hivern. El reportatge recull el testimoni de guies, experts en glaceres, pisters, climatòlegs o arquitectes que viuen a la muntanya i, molts d’ells, han hagut de readaptar les seves professions en funció del desgel pel canvi climàtic.


La nova temporada de "60 minuts", que vindrà carregada de nous reportatges, començarà el dimarts 28 de setembre.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 22 DE JUNY.

En la segona setmana que 60 minuts dedica a parlar del país que acollirà la Copa del Món de Futbol, el reporter de la BBC Louis Theroux ha viatjat a Johannesburg, on els residents es troben cada vegada més assetjats per la delinqüència.

null

Aquesta és una de les conclusions a les quals arribarà el reporter, que posarà la seva mirada al servei d’observar la llei i el desconcert que assoten el país, el segon amb l’índex d’homicidis més alt per càpita del món, segons una enquesta recent de les Nacions Unides.

Una producció de la BBC

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 15 DE JUNY

“Qui és l’home que s’amaga darrere la llegenda?”


Amb motiu de la pròxima inauguració del Mundial de futbol de Sud-àfrica, i quan fa tot just uns mesos que s’ha estrenat la pel•lícula “Invictus”, 60 minuts presenta un documental sobre la figura del líder més carismàtic que ha presidit el país: Nelson Mandela.

null

A punt de complir els 92 anys, Mandela ja està retirat de les tasques oficials i s’ha dedicat a una batalla personal contra la sida, una malaltia que castiga el continent. Arribats a aquest punt, el reportatge repassa els grans esdeveniments de la seva biografia -des del seu naixement fins a la concessió del Premi Nobel de la Pau, passant per la seva etapa com a militant del Congrés Nacional Africà i el seu empresonament durant 27 anys- i pren perspectiva sobre l’home, la vida i les dimensions heroiques que ha assolit. Personatges com Niel Barnard, Frederik de Klerk o Desmond Tutu tenen veu en el treball.

» Veure més