Arxius

Estas veient: abril 2010

29/04/2010: La guerra del sushi

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 4 DE MAIG

El menjar més típic del Japó, el sushi, és el centre d’una controvèrsia: la que existeix al voltant de la caça intensiva de tonyina – i de peix en general – per elaborar-ne els principals plats. Però, en aquesta ocasió, “60 minuts” ofereix la visió d’un conflicte nou al voltant del sushi, que s’origina entre els mateixos membres de la comunitat japonesa.

null

En aquest cas, la batalla comercial i gastronòmica pel mercat del sushi de cinta transportadora – kaiten-sushi – ha començat. Un dels llocs on els grans rivals d’aquesta batalla topen frontalment és Dubai. En aquesta ciutat extremament rica, els dos estils de sushi, el tradicional i el de disseny, es disputen la supremacia sense escatimar esforços. Ningú vol cedir, i s'obren nous restaurants constantment: al món, es calcula que hi ha uns 10.000 restaurants d’aquest tipus. Qui aconseguirà convertir el seu producte en l'estàndard més acceptat? Està en joc el domini d'un mercat molt important. Ha esclatat la guerra del kaiten-sushi. « 60 minuts » ofereix l’oportunitat de veure els secrets de la batalla i dels seus estrategs.


» Veure més

23/04/2010: El banc del temps

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 27 D'ABRIL

En el context de la Setmana de TV3 destinada a parlar dels usos socials del temps, “60 Minuts” presenta un documental que explica la història internacional del primer banc del temps del món.


null

En aquest tipus d’economia, al marge del temps, cap persona no és ineficaç i, en canvi, totes valen. Les persones poden conèixer els que viuen al costat de casa seva i formar part d’una autèntica comunitat. El reportatge descobreix tota una xarxa de persones, que formen una important minoria, dedicades a fer una economia diferent, “feta a si mateixa”. Una xarxa de persones corrents i senzilles que viuen al marge de moltes de les lleis econòmiques actuals.

El documental ens parla d’una innovació social que ara afecta poques persones, però que s’expandeix per tot el món. Ens parla d’emocions, d’anhels i de desitjos; en definitiva, del poder ocult que totes les persones tenen, encara que moltes vegades aquestes facultats estiguin amagades dins les vides planificades i massa farcides d’activitats de la gran majoria.

Els protagonistes del documental ens expliquen noves maneres de viure amb dignitat i d’ocupar el temps, més d’acord amb els desitjos que no pas amb els interessos. Rodat a Berlín, Londres i Nova York, aquesta setmana veurem a “60 minuts” una nova manera d’entendre el pas del temps.

“EL BANC DEL TEMPS. Una economia per a cadascú.”
Una producció d’IMPULSWERKSTATT (Alemanya)

16/04/2010: Una màrtir iraniana

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 20 D'ABRIL

Neda Soltani, la jove que va ser filmada amb un telèfon mòbil mentre moria enmig d’una multitud de manifestants el 20 de juny del 2009, es va convertir en la cara visible de les protestes a l'Iran després que les imatges de la seva mort van ser retransmeses per bona part de les cadenes de televisió de tot el món i de molts més portals de vídeo a internet.

Una dona fa ofrenes davant d'una fotografia de Neda Soltani

“60 minuts” presenta la història de Neda i també la història dels altres morts i detinguts, reconstruint les seves històries de revolució a l’Iran a partir de les imatges que es van generar durant els disturbis. El resultat serà el relat d’un dels esdeveniments més turbulents a l’Iran des del 1979: l'aixecament contra el líder suprem Khamanei i el president Ahmadinejad, i els atacs de les autoritats iranianes per reprimir-lo.

El reportatge elabora un treball d’investigació dins i fora de l'Iran per explicar la història de Neda i de les altres persones represaliades durant la revolta per respondre així algunes qüestions vitals en curs sobre la situació a l'Iran.

» Veure més

08/04/2010: Caçadors de pirates

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
EMISSIÓ: 14 D'ABRIL

Vivim un moment en què són habituals les notícies de vaixells assaltats i segrestats i també les informacions de tripulacions alliberades per part dels pirates que freqüenten la costa de l’Índic, especialment somalis. En aquest context, “60 minuts” emet un reportatge que aconsegueix donar veu a totes les parts implicades en el conflicte de la pirateria, incloent-hi el testimoni de pirates. Al mateix temps, també mostra imatges inèdites enregistrades per un grup de pescadors ucraïnesos durant el seu captiveri a mans dels pirates somalis l’any 2008. Una perspectiva nova i única sobre el conflicte de la pirateria.

Una de les oficials destinades a la vigilància del vaixell de càrrega norueg "Bow Cecil"

Aquest reportatge, elaborat per un equip de periodistes noruecs, puja a bord d’un vaixell de càrrega també noruec, el "Bow Cecil", i mostra el seu periple per creuar un dels punts més calents de la costa somali en la seva ruta d’Europa cap a Àsia. Els pirates els poden assaltar en qualsevol moment, com ha passat a altres vaixells que han travessat la zona del Canal de Suez i del Golf d’Aden. Els autors dels reportatge segueixen de prop l’odissea del "Bow Cecil" i també del Fridtjof Nansen, el vaixell de guerra que haurà de foragitar els pirates somalis que voldran atacar el vaixell noruec.

» Veure més