Arxius

Estas veient: gener 2010

27/01/2010: Fa calor als Alps

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
[EMISSIÓ EL 02/02/2010] Fa uns dies que s’hi ha posat el punt final, però durant els mesos vinents se seguirà parlant de la cimera de Copenhaguen i en les mesures que cal acordar per a posar fre al canvi climàtic. En aquest context, “60 minuts” emet un reportatge que ens afegeix nous interrogants al panorama de l’escalfament global.Aquest hivern ha estat excepcional però la última dècada ja ha tingut les temporades d’esquí més càlides dels darrers 500 anys als Alps. Com a conseqüència del canvi climàtic, les estacions d’esquí dels Alps han d’utilitzar cada vegada més els canons de neu artificial -potenciant així la inversió en equipament tècnic- per respondre a la demanda turística imparable dels esports d’hivern. Però, a mesura que pugen les temperatures i es fa més inversió en tècnica i en equipaments, més energia cal per fer funcionar aquests canons de neu articial; d’aquesta manera augmenta encara més la despesa energètica i de recursos naturals, donat que per a crear neu artificial per un metre quadrat també calen uns 100 litres d’aigua.

» Veure més

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
[EMISSIÓ EL 26/01/2010] 60 minuts emet dos reportatges, de 30 minuts de durada cadascun, que mostren la cara més fosca del continent asiàtic.

El primer, “Nens esclaus”, guardonat amb el Premi TV3 Internacional l’any 2008, ens mostra l'explotació a què són sotmesos a l'Índia nens que, amb tan sols 10 anys, treballen catorze hores diàries en moltes feines diverses, tancats en llocs insalubres i amb el coneixement dels seus pares. Per poder fer el documental, els reporters van recórrer diverses zones de l'Índia durant dos anys i van aconseguir entrar en aquest sistema de nens esclavitzats, on, amb càmeres ocultes, van gravar el testimoni de nens però també dels pares, dels contrabandistes i dels caps de les empreses per les quals treballen els infants.Per la seva banda, “Pluja tòxica: el llegat de l’agent taronja”, ens mostra com, durant la guerra del Vietnam, l’exèrcit dels EUA va escampar prop de 80 milions de barrils que contenien productes químics tòxics, com ara, aquests, el perillós Agent Taronja, utilitzat per primera vegada el 7 de febrer del 1967. Com que el govern vietnamita no té encara avui els diners per invertir en la recerca i en l’aïllament d’aquestes substàncies tòxiques, la cadena alimentària continua contaminada més de 30 anys després del final de la guerra. Les conseqüències han estat funestes - malformacions físiques en éssers humans – i alguns processos judicials en contra de les empreses químiques nord-americanes que van participar en la guerra encara estan oberts. L’emissió del documental a Alemanya va tenir una gran repercussió i els espectadors en van demanar la seva reemissió.

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
[EMISSIÓ EL 19/01/2010] Aviat es compliran quatre anys del començament d’una de les operacions més sonades en contra de la corrupció urbanística a Marbella, un operatiu que va posar fi a una de les trames polítiques estatals més complicades i que va tenir com a malaurats protagonistes diverses autoritats locals. Juan Antonio Roca, Marisol Yagüe i Julián Muñoz van ser alguns dels noms de capçalera d’aquesta operació, també coneguda com el “Cas Malaia”. Aquesta operació judicial va donar el tret de sortida per investigar casos semblants en molts altres consistoris de l’Estat. El cas de l’ “Operació Pretòria”, a Santa Coloma de Gramenet, n’ha estat el darrer exemple.En aquest context, “60 minuts” presenta un reportatge que fa memòria sobre aquells fets que van passar a Marbella durant les primeres fases de l’ “Operació Malaia”, al mateix temps que també ens mostra com es viu, des de dins, en aquesta ciutat. Considerada per molts la Saint-Tropez espanyola, Marbella és també un enclavament estratègic que aglutina uns ingredients que, barrejats, poden provocar un còctel molt perillós: riquesa, especulació urbanística i, també, tràfic de drogues.

» Veure més

01/01/2010: El miracle del Hudson

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
[EMISSIÓ EL 12/01/2010] El dijous 15 de gener del 2009, 155 persones a bord d’un Airbus corresponent al vol 1549 de la companyia US Airways van viure el seu pitjor malson. Feia pocs minuts que havien sortit de l’aeroport de La Guardia quan una bandada d’oques va colpejar l’avió – des del 1960 hi ha hagut més d’una vintena d’accidents per aquestes circumstàncies- i es van trencar tots dos motors. En aquell moment, el capità de la nau, Chelsey Sullenberger, va prendre una decisió determinant: aterrar en ple riu Hudson per desviar l’avió de l’illa de Manhattan.Just un any després d’aquells fets, “60 minuts” emet aquest documental en què s’explica, minut a minut, com va ser aquell dia. Ho fa a través de testimonis de primera mà, de totes les persones que van viure l’incident: passatgers, testimonis oculars i socorristes. Amb reconstruccións en 3D, que reprodueixen un simulador de vol, també s’explica, com si es tractés d’un informe forense, com va ser possible que l’avió aterrés a l’aigua i, per damunt de tot, com va ser que tothom va sobreviure.