Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"AGAFA EL BARCO"

EMISSIÓ: dimecres 20 de desembre, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet

Una reflexió sobre l'últim tabú que queda a la catòlica República d'Irlanda: el del dret a l'avortament


Mentre que en molts països europeus ja fa molts anys que es va legalitzar el dret a l’avortament – França, per exemple, va commemorar recentment el 40è aniversari – en altres estats de la Unió Europea aquest dret de les dones encara no està garantit.

A Irlanda, potser el país europeu—juntament amb Polònia— on la religió catòlica impregna més profundament la societat i les institucions, l’avortament es castiga amb 14 anys de presó, d’acord amb la vuitena esmena de la seva Constitució.

Cada any, com abans passava a Espanya, milers de dones irlandeses viatgen fins al Regne Unit per accedir als seus centres hospitalaris i interrompre voluntàriament l’embaràs amb seguretat mèdica.
El terme popular a les converses entre les dones irlandeses per referir-se a la qüestió és “agafa el barco”. Una frase metafòrica, perquè, en realitat, avui en dia les dones solen viatjar amb avió fins al Regne Unit.

“Agafa el barco, això és el que vol dir per a mi anar a avortar” diu una de les protagonistes del reportatge. Una expressió, de fet, amb moltes connotacions negatives per a moltes dones: “agafa el barco i marxa del país a perpetrar un crim” segons la terminologia més conservadora i intransigent.

“Agafa el barco” és una reflexió sobre l’últim tabú que queda a la República d’Irlanda, el del dret a l’avortament. Una reflexió a través dels testimonis de Gillian, Vanessa, Melisa, Gerard i Gaye.

Dirigit per Camille Hamet i Séréna Robin


.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"DIGUE-LI A LA PRIMAVERA QUE NO VINGUI"

EMISSIÓ: dimecres 13 de desembre, a les 23.00, al 33, 7 dies a Internet

El documental segueix una unitat de l’Exèrcit Nacional Afganès durant el seu primer any de desplegament a Helmand sense el suport de l’OTAN.


Es tracta d’una filmació íntima sobre el costat humà del combat, que explora les motivacions personals més profundes i els desitjos d’una colla de soldats que lluiten en primera línia de foc. És la guerra de l’Afganistan vista a través dels ulls dels soldats afganesos, que la viuen sense la presència de cap soldat de l’OTAN des de la seva retirada, el 2014.

El conegut “missió complerta” anunciat per George Bush el 2003 és recordat en aquest documental íntim i punyent i amb una fotografia excel·lent, que mostra amb complexitat i subtilesa com el dia a dia dels soldats afganesos no es limita a replicar la feina dels soldats nord-americans que van marxar, sinó que viuen en solitud la gravetat de la situació. Són soldats que han quedat sobre el terreny per mantenir una campanya militar que pot continuar de manera indefinida i que per a ells té caràcter de guerra civil.

Baixos de moral i sovint sense remuneració, són soldats amb pocs motius per a l’ànim, exceptuant la seva fe religiosa, com queda palès discretament en el documental. Resulta paradoxal comprovar que hi ha gent jove a l’Afganistan i en altres indrets per als quals l’11-S --l’acte de terrorisme que va originar precisament el trasbals geopolític que viuen-- és un record llunyà.

Dirigit per Saeed Taji Farouky i Michael McEvoy.

Tràiler: https://vimeo.com/115809611
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"KURDISTAN, SOMNI O REALITAT?"

EMISSIÓ: dimecres 6 de desembre, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet

Els kurds formen un poble que mai han tingut estat i que viuen repartits en quatre països diferents: Síria, Turquia, l'Iran i l'Iraq. A cada un d'aquests països han hagut de patir històricament, com a minories, la repressió dels seus costums i la seva llengua.
Però la guerra de Síria i l'aparició d'Estat Islàmic ha fet canviar les coses.

Els guerrillers kurds s'han convertit en una força armada decisiva a l'hora de derrotar el grup terrorista, i això dona al poble kurd una oportunitat que no havia tingut mai fins ara: convertir-se en un poble amb estat, amb el reconeixement ple de tots els seus drets. Però és una batalla ben difícil.

A l’Iraq, la regió autònoma del Kurdistan va celebrar un referèndum consultiu sobre la independència el setembre passat. El “sí” va guanyar de manera aclaparadora. La consulta va obrir una crisi gravíssima: Bagdad va enviar les seves tropes per recuperar les zones que els kurds havien anat ocupant “fora dels seus límits territorials” des del 2003. L’Iran i Turquia – aquest últim amb amenaça militar inclosa – van rebutjar el referèndum. El líder kurd, Barzani, aïllat, va haver de dimitir.

Un exemple de les enormes dificultats que afronta l’aspiració kurda. El reportatge “Kurdistan, somni o realitat” aborda en profunditat la qüestió amb els principals protagonistes.

Dirigit per Halil Gülbeyaz
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"REGGIE YATES, VIDA I MORT A CHICAGO"

EMISSIÓ: dimecres 29 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Chicago s’ha convertit en una de les ciutats més violentes dels Estats Units. Els tirotejos, les morts i els ferits per armes de foc són quotidians.
El premiat documentalista Reggie Yates s’endinsa en la conflictiva realitat de la ciutat adoptiva de l’expresident nord-americà Barack Obama. La taxa d'assassinats a Chicago s'ha disparat un 72% el 2016, un 88% per armes de foc. El 2015 hi va haver 468 assassinats, un increment d’un 12,5% respecte a l’any anterior. La majoria de víctimes són joves afroamericans. Qui n’és el culpable?

L’atenció pública i periodística se centra en la brutalitat policial i les seves conseqüències. És un fet. Als cossos de la policia, no només a Chicago sinó a la majoria del territori nord-americà, se’ls acusa d’actuar amb mentalitat racista. La diferent actitud mostrada pels agents en relació amb la delinqüència de raça blanca n’és una prova. Però aquest fet que sembla prou inqüestionable, i que ha generat i genera tot tipus de protestes als Estats Units, no ho explica tot. I no ho explica particularment a Chicago.

Després d’assistir al funeral d’un jove negre assassinat amb una arma de foc, Reggie Yates canvia l’orientació de la seva investigació. I s’enfronta amb un problema encara molt més greu que la violència policial: l’autèntica guerra diària protagonitzada entre els mateixos joves afroamericans de diversos barris de Chicago, en un context d’extrema pobresa, falta de feina i desesperança absoluta en el futur.

Dirigit per Toby Trakman


.

» Text complet

20/11/2017: "Veus censurades"

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"VEUS CENSURADES"

EMISSIÓ: dimecres 22 de novembre, a les 23.00, al 33 i 7 dies a Internet

Un testimoni excepcional sobre un període vital – la “Guerra del Sis Dies” – en la història d’Israel i del Pròxim Orient.La guerra dels Sis Dies del 1967 va acabar amb una decisiva victòria de les forces d’Israel. Les tropes hebrees van aconseguir el control total de Jerusalem, de Cisjordània, de la franja de Gaza i de la península egípcia del Sinaí.

És una guerra retratada, fins avui, com una empresa justa, un emblema radiant de l'orgull jueu. Una setmana després d’acabada la Guerra, un grup de joves membres de la comunitat kibbutz, dirigits per l’escriptor Amos Oz i per l’editor Avraham Shapira, van gravar les converses íntimes que van mantenir amb soldats que havien tornat de les línies del front.

Els enregistraments van revelar una mirada sincera sobre aquella breu fase històrica en què Israel-David es va transformar en Israel-Goliat. L'exèrcit israelià va censurar les gravacions permetent als kibbutzninks publicar només un fragment de les converses. "Veus censurades" revela els enregistraments originals per primera vegada. Un testimoni excepcional sobre un període crucial en la història d’Israel i del Pròxim Orient


Dirigit per Mor Loushy
.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"NO TINDREU EL MEU ODI"

EMISSIÓ: dimecres 15 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

En el segon aniversari dels atemptats de París


Un retrat humà i psicològic excepcional sobre el dol, el dolor i l’esperança dels familiars de víctimes d’atemptats

Dies després que la seva dona va ser assassinada a la sala Bataclan de París, Antoine Leiris va escriure a Facebook una carta oberta als l’assassins. Va ser un text escrit amb un sentit de la dignitat excepcional, també desafiant, indicant que els terroristes d’Estat Islàmic havien fracassat perquè mai els regalaria el seu odi.

El missatge de Leiris va ser compartit centenars de milers de vegades a tot el món i va inspirar l’edició d’un llibre de gran èxit.En aquest documental excepcional, Leiris decideix acostar-se a gent com ell: persones que tracten de refer les seves vides després que algun dels seus familiars hagi estat víctima mortal d’un atac terrorista.

A través de les històries “dels altres”, Antoine tracta d’entendre els seus propis sentiments i de predir com seran l’endemà i els dies següents, les setmanes, els anys. “No tindreu el meu odi” combina l’optimisme i l’emoció, el desig de no retirar-se del món i un anhel per recuperar un propòsit a la vida.

Però, és possible que ressorgeixi l’odi? És massa fort el desig de venjança? Com se supera la mort d’algú molt estimat víctima del terror?

Dirigit per Antoine Leiris i Karine Dusfour.
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"BAGDAD, UNA CIUTAT ENTRE MURS"

EMISSIÓ: dimecres 1 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Mentre tot el Pròxim Orient continua amenaçat per Estat Islàmic i altres forces jihadistes, la protecció de Bagdad, la capital iraquiana, ha esdevingut un gran repte geoestratègic.

Assolada durant la Segona Guerra del Golf i camp de batalla cotidià entre les tropes nord-americanes i les milícies sunnites i xiïtes, ara sembla viure al mig d’un compàs d’espera.

L’escenari actual de Bagdad ha generat aliances puntuals, com la dels Estats Units I l’Iran, almenys en aquesta qüestió.

“Bagdad, crònica d’una ciutat entre murs” és la història de la ciutat des de dues visions, aproximacions, complementàries: la de la gestió de la capital iraquiana pels poders federals i els seus aliats i la del dia a dia dels seus ciutadans.

A pesar de ser colpejada una i una altra vegada pel terrorisme jihadista I suportar divisions ètniques i religioses, Bagdad ha esdevingut ja l’únic lloc del Pròxim Orient on les poblacions civils xiïta i sunnita encara conviuen. La gran qüestió és: fins quan?

Dirigit per Lucas Menget i Laurent van der Stockt .

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LENIN, UNA ALTRA HISTÒRIA DE LA REVOLUCIÓ RUSSA"

EMISSIÓ: Dimecres 25 d'octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

I si Lenin hagués estat un home arrossegat pels esdeveniments
i no pas el visionari omniscient que la llegenda va momificar?

“Lenin, una altra història de la revolució russa” rememora el centenari d’una revolució que no va canviar només la història del país, sinó la de tot el món. El documental ofereix una sorprenent relectura d’aquells fets i de la figura de Lenin amb imatges d’arxiu inèdites.

El documental posa en qüestió la idea que Lenin va desencadenar la Revolució d'Octubre del 1917 i així va contribuir a capgirar el món, buscant precisament desconstruir aquesta “il·lusió heroica”. Amb la col·laboració de l’historiador Marc Ferro, especialista francès en aquest període, i Michel Dobry, especialista en crisis polítiques, el film narra la història d'un Lenin arrossegat per la força dels esdeveniments, sense autoritat sobre les seves tropes i sovint absent, un Lenin molt allunyat d'aquell home que la llegenda va momificar.


Dirigit per Cédric Tourbe.

.
Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"FÀRMACS FALSIFICATS LETALS"

EMISSIÓ: dimecres 18 d'octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet (geolocalitzat a Espanya)

Els fàrmacs falsificats maten més de mig milió de persones anualment. Falsificar medicaments s'ha convertit en un negoci il·legal global i increïblement lucratiu.
Els fàrmacs falsificats maten més de mig milió de persones anualment. Falsificar medicaments s'ha convertit en un negoci il·legal global i increïblement lucratiu. Els fàrmacs falsificats són una amenaça creixent per a la salut pública. La lluita contra aquesta amenaça no és fàcil perquè hi ha implicades moltes capes de la societat i la burocràcia.

Cecilia Fant, una agent d'intel·ligència i cap de la Operació Pangea de la Interpol, té una missió. Ha renunciat a la vida de família i treballa contra rellotge amb col·legues de diferents països del món per propiciar un canvi.

Aquest documental investiga què passa quan la societat comprèn que s'enfronta a una amenaça tan gran que no sap com derrotar-la. Però, encara que la situació sigui crítica, hi ha unes persones dins del sistema que han emprès aquesta tasca sisífica que va molt més enllà del deure.Dirigit per Morten Krøgholt


.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA CÀRREGA DE LA PAU"

EMISSIÓ: dimecres 11 d’octubre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet (geolocalitzat a Espanya)


La història de la primera dona a Guatemala elegida fiscal general i la seva batalla contra la impunitat i pel processament per genocidi d’antics dirigents del país.Guatemala viu en un estat de violència permanent. Només el 2% dels casos d’assassinat s’han resolt. La immensa majoria de crims de la dictadura militar dels anys 80 encara els envolta la impunitat total. La societat ha perdut l’esperança i la fe en la justícia. És en aquest context que Claudia Paz y Paz, nomenada fiscal general del país el 2010, mira de canviar l’espiral de corrupció, violència i impunitat.

L’antic dictador Ríos Montt ha estat condemnat per genocidi. És el cas que Claudia ha pogut exposar per mostrar a tot el país que les coses poden canviar. Però pot ser capaç de deixar un llegat a partir del qual el país pugui construir un futur en pau?

“La càrrega de la pau”, a partir d’un accés privilegiat a la figura de la fiscal general, a la seva carrera professional i compromís ètic, ens mostra el perfil actual de Guatemala. La seva obstinació, però, té un elevat preu: les nombroses amenaces que rep i una dotzena de guardaespatlles que li recorden diàriament els perills que l’assetgen.


Director: Joey Boink


.

» Text complet

Següent© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.