Blog 33 Obert - Una proposta de diàleg amb els espectadors
Categoria: AQUEST BLOG
Escrit per: El 33
Enllaço amb la primera part del triple comiat perquè quedi a dalt de tot (i s'entengui així la resta) aquest "a reveure" que dóna per tancat el blog 33 obert.

24/04/2007: AGRAÏMENTS

Categoria: AQUEST BLOG
Escrit per: El 33
En primer lloc vull donar les gràcies a totes les persones que han trobat d’interès llegir aquest blog i seguir des d’aquí les transformacions del 33.

De manera especial, als lectors que han volgut participar amb els seus comentaris. Gràcies per tant a:

piupip, DeivitTustei, eloixavier, toni, poguibobcn, dan_3, annitafly, gammak, olguita10, riodena, scorpius, maravilla, Kogoro-kun, vicboy, ffebrer, prikopil, nermal, vespa, nunusoc, sitcom, carmen686, ninam, joanjerezt, adriens, joordii, gandalf_el_gris, xeniagasull, obrintpas, inspira, cescamestres, manumarq, anaozores, m.elena, annapresas, Demeter, christiancsp, rogerplanet60, gemma_206, ancape, mundoestelar, kiltoch i cliptoman.

Gràcies a tots, als que han intervingut més d’una vegada i de dues i als que només han deixat escrita una sola frase i encara enigmàtica.

Gràcies també als equips tècnics d’Interactiva i a les persones que des d’allà han tingut relació directa amb mi per ajudar-me a mantenir el blog. Moltes gràcies a la Roser Plana, al Ferran Clavell i a l’Anna Llarch, que ho han fet no sols possible sinó també fàcil i agradable.

Gràcies a l’equip de programació del 33, que va acceptar que aquesta experiència es dugués a terme. Gràcies al Toni Tortajada, al Francesc Fàbregas i a l’Esther Dueñas.

Gràcies als meus caps, que més enllà dels dubtes inicials van donar un suport clar i net al projecte i a més l’han seguit (em consta) de molt a la vora. Així que gràcies a la Carme Basté i al Francesc Escribano.

I gràcies també, és clar, a les persones que sense tenir cap vinculació directa amb el canal 33 ni amb aquest blog em van animar a tirar-lo endavant perquè creien que valia la pena aquest assaig. Gràcies a l’Oriol Lloret, a Jordi Puntí i al Gabriel Jaraba.

A tothom, moltes gràcies.
Categoria: AQUEST BLOG
Escrit per: El 33
No sabem quin profit n’hem tret de cada experiència de manera immediata. Almenys no sempre és possible. Potser d’aquí a un temps veuré aquesta provatura amb més capacitat de comprensió. Ara mateix em queda una recança, tinc molt bones sensacions i no em trec de sobre un cert regust de fracàs per dues raons que comentaré al final d’aquest post.

Em queda la recança de no haver estat encara més transparent, però no m’atrevia a explicar el curs de les reunions de programació sense el consentiment absolut dels que hi participaven i en aquesta feina gairebé tothom dóna per fet que una conversa sobre programació ha de ser molt confidencial. Diria que això anirà canviant perquè a les empreses cada vegada hi haurà menys “secrets” (si és que en podem dir així, vet aquí les cometes), tant de cara endins com de cara enfora. Però de moment és com és i hauria estat vanitós provar d’anar més enllà del to general de la organització.

Les bones sensacions provenen de la convicció que participava en una experiència única, almenys fins a un cert punt. Això no ha estat un blog corporatiu i prou. No fèiem només promoció. Miràvem de donar la cara, com se sol dir. I no he sabut trobar altres blogs sobre programació ni de cap altre canal que decidís explicar-se així a l’espectador. Per aquesta banda, doncs, ha valgut prou la pena. Hem mirat d’oferir informació fiable, sense amagar els errors ni els canvis de decisió, i s’ha facilitat l’accés als dossiers de premsa i a d’altres materials que no solen arribar a l’espectador.

També hem ofert sempre les dades que Interactiva proporcionava sobre la lectura del blog. Les últimes indiquen que en aquests dies d’abril hi ha hagut 2.576 lectures i el març en van ser 3.581. Una revisió del recorregut quedaria així (s'hi inclou el gener que no s'havia donat fins ara per un descuit):

Octubre 1.398
Novembre 2.651
Desembre 2.703
Gener 2.735
Febrer 3.129
Març 3.581

(El post més llegit va ser el que informava sobre el nou programa L’HORA DEL LECTOR).

En conjunt, per tant, m’ha semblat una eina poderosa que no ha tingut temps per explotar en totes les seves possibilitats (ni he sabut donar-hi sempre el màxim rendiment, ho dic per no limitar-me a acusar el temps i quedar-me tan content).

També ha representat una obligació personal, per mirar d’explicar el 33 sense parlar per parlar alhora que evitava períodes massa llargs sense actualitzar. A diferència dels blogs de ficció o dels blogs més personals dels autors d’un programa, aquest era un blog gairebé especialitzat, que volia posar el focus en la programació del 33 i que partia de la idea que programar no és un encanteri reservat a bruixots molt savis sinó que és una feina que només s’aprèn mentre es fa i que està bé de compartir les decisions amb els espectadors i, encara més, amb tots els ciutadans, vegin o no el 33. Sempre hem considerat que una empresa pública té obligacions informatives més altes que les altres empreses.

Durant aquest temps s’ha avançat en el procés de transformació de segon canal a canal temàtic i de gènere (canal cultural i de preferència pel documental) en el context de l’oferta multicanal de TVC. Som encara a mig camí però els passos han estat prou clars com perquè sigui fàcil mantenir la direcció. Ha sigut magnífic poder viure aquest canvi mentre s’intentava explicar el com i el per què.

El petit regust de fracàs té a veure amb dues qüestions molt diferents. Per una banda hi ha hagut molta condescendència i simpatia des de l’exterior. Des de l’entorn. Potser massa. Algunes estirades d’orelles ens haurien anat bé, un xic de tensió m’hauria espavilat quan he tingut el blog adormit, un aire més crític ens hauria ajudat a comprendre millor on erràvem o allà on no sabíem explicar-nos prou bé. En fi, ha sigut genial tenir comentaris i ànims però tots plegats hem estat una mica tous.

Per una altra banda, el blog no ha aconseguit un dels seus objectius no confessats (i que ara exposo per acceptar la falta d’èxit). No ha tingut caràcter exemplar. No ha animat prou altres directius a llançar-se per aquesta via. Si se’m permet l’atreviment (que ja sé que sí) des d’aquí els animo a fer-ho. Potser interessaria a força gent tenir blogs (més personals que aquest) on els màxims responsables de les empreses de la CCRTV fessin un exercici de reflexió, exposessin idees i projectes i avancessin línies de treball a més de mostrar una actitud transparent i oberta. No n’estic segur, potser idealitzo el paper dels blogs perquè els últims quinze mesos m’he abocat sobre aquesta realitat i puc estar confós. Però si sóc sincer he d’admetre que ara mateix em sembla que estaria bé que altres persones aprofitessin aquesta experiència.

En conjunt, per tant, en faig un balanç provisional positiu que no tindrà cap valor perquè el que de veritat comptarà serà l’opinió que en tinguin aquells que hi hagin acudit a cercar-hi més elements per completar la visió del 33. I aquest altre balanç ja el farà qui l’ha de fer. Vosaltres.

24/04/2007: A REVEURE

Categoria: AQUEST BLOG
Escrit per: El 33
Des del començament es va deixar clar que aquest no era un blog personal sinó el blog del canal 33. Per això s’han escrit els textos en un to impersonal i es feien servir expressions que asseguressin aquesta neutralitat de persona. Però és evident que hi ha un autor i no s’ha amagat qui era. Des del primer dia consta en una finestra emergent que es desplega si es clica sobre l’autor (al final de la columna de la dreta).

Hauré de fer una excepció. Per primera i última vegada, escric en primera persona un post triple que ha de servir per donar per tancada aquesta experiència, fer-ne un balanç provisional i donar les gràcies. És veritat que fer aquest blog ha estat una iniciativa personal i sembla raonable que, quan s’acabi, sigui en primera persona que m’expliqui.

Deixo les meves funcions com a director del 33 (i a la vegada deixaré també de dirigir el K3, el 300 i el projecte de Canals Digitals de TVC). M’han proposat que m’encarregui d’una altra missió a la CCRTV i ho he acceptat perquè és un repte, perquè és una oportunitat per aprendre i perquè em situa en un terreny més global, distant del disseny de l’oferta televisiva on he treballat els darrers anys i molt pròxim a les reflexions sobre la gestió del coneixement i l’estudi de tendències.

Hi havia la possibilitat que alguna altra persona de l’equip de programació del 33 assumís el manteniment del blog però després de parlar-ne amb els meus caps he coincidit amb el seu punt de vista: això és una iniciativa personal i no puc forçar ningú a seguir un camí que m’ha semblat correcte però que altres han de triar amb llibertat. Si més endavant algú altre creu que val la pena ja posarà en marxa aquest sistema de comunicació o qualsevol que consideri oportú. Per tant, com que aquesta setmana es fa efectiu el canvi de feina sembla adequat de tancar el blog també aquests dies.

I ho vull fer amb un “a reveure”, perquè no sabem mai on ens trobarem i perquè potser aviat, d’una o altra manera, impulsaré alguna altra via de comunicació cap enfora.

Per no carregar de lletra aquest post m’ha semblat que el comiat, a risc de semblar pesat, havia de ser triple. Acabaré amb uns agraïments i abans proposaré un breu balanç provisional.

De moment, això que deia: a reveure.

23/04/2007: CANVI D'IMATGE

Categoria: ALTRES
Escrit per: El 33
Ja fa temps que en aquest blog s’explica quina transformació viu el 33. Ha de passar de segon canal (que és com va néixer) a ser un canal amb atributs propis dins de l’oferta multicanal de TVC, en concret vol ser un canal temàtic cultural i de preferència pel gènere documental.

Per això els esports s’han concentrat en el cap de setmana i en una franja de feiners i per això la ficció ha passat cap al canal 300. També amb aquest motiu s'han creat franges específiques (com ara CÀNON) que reforcin la percepció de canal cultural.

Ara es fa un pas més en aquesta direcció. El 33 canvia la seva imatge de continuïtat, amb uns molinets nous que provenen de l’estudi cestlavie i que poden contribuir a fer entendre com es vol posicionar el canal. Aquí es pot veure un exemple d’aquesta novetat.

19/04/2007: NO PODRÀ SER

Categoria: PROGRAMACIÓ
Escrit per: El 33
Des d’un principi va quedar clar que en aquest blog s’oferiria informació clara i s’actuaria amb un criteri de transparència. Doncs bé, avui hi ha una bona ocasió per demostrar-ho. No queda més remei que corregir informacions prèvies i explicar per què s’han de modificar les previsions.

S’havia dit que en l’oferta especial dedicada al centenari d’Hergé hi hauria un documental de producció pròpia amb guió de Jaume Vidal i Carles Checa. No serà així. Aquesta peça “ha caigut”, com se sol dir. Problemes tècnics detectats més tard del que és normal han dut el responsable de la realització, en Ramon Millà, a la decisió de posposar la postproducció. En aquesta decisió ha tingut el suport clar del cap de realització de TVC, Lluís Manyoses. Tots dos han estat d’acord que durant el rodatge (dut a terme per personal extern) es van produir diversos errors que han fet impossible la garantia de qualitat que es considera imprescindible en els programes de producció pròpia.

Ara bé, d’acord amb tothom que hi està implicat, amb l’Àrea de Producció de Continguts Culturals i amb Francesc Fàbregas, que n’ostenta la direcció executiva, s’ha decidit recomençar el procés perquè no podia ser que en el centenari d’Hergé TVC no oferís a l’espectador una aproximació a la presència de Tintin al país. Les traduccions de Joaquim Ventalló, les botigues, les editorials, les exposicions, en fi, tot allò que té a veure amb la relació de Tintin i el país haurà de trobar un lloc a la pantalla del canal cultural de TVC abans que acabi el 2007.

Confiem que aquest compromís pugui pal•liar almenys en part la comprensible decepció que s’hagi ocasionat. Sap greu haver d’explicar aquestes coses però a tot arreu hi ha risc d’error i potser el que ha de distingir els uns dels altres és la capacitat d’explicar els errors, d’aprendre’n i d’entendre que una empresa pública té l’obligació d’exposar situacions com aquesta sense temors.


13/04/2007: TOTS ELS COLORS

Categoria: PROGRAMACIÓ
Escrit per: El 33
Hem decidit programar algunes sessions de tipus “marató” a les emissions digitals del 33. El dia 1 de maig es podran veure seguits tots els episodis de COLORS EN SÈRIE, menys el darrer, que s’emetrà dins de l’horari habitual. El 22 de maig farem una altra emissió continuada, aquest cop amb tots els programes sobre Tintin que haurem emès entre els dies 24 i 29 d’abril. L’elecció del 22 de maig té una raó molt simple: aquest dia farà 100 anys que va néixer Georges Remi (Hergé). Repetirem aquest model de programació amb altres continguts i ho anirem explicant.


10/04/2007: TINTIN AL 33

Categoria: PROGRAMACIÓ
Escrit per: El 33
null

El maig se celebra el centenari d’Hergé, l’autor dels àlbums de Tintin. Amb aquest motiu, el reporter belga s’instal•larà al 33 uns quants dies.

El programa QUEQUICOM (25 d’abril) presentarà les relacions entre aquest personatge i la ciència (submarins, coets, ultrasons...).

A L’ILLA DEL TRESOR es farà una aproximació singular, des de la visió personal de dos tintinòlegs reconeguts: Joan Barril i Joan Ollé. Això serà dijous 26 d’abril.

L’endemà, THALASSA recordarà la importància del mar i la marineria en les històries de Tintin.

La producció pròpia especial es completa amb una peça dedicada a la presència de Tintin al nostre país. "TINTIN HA ESTAT AQUÍ" té el guió de Jaume Vidal i Carles Checa i la realització és a càrrec de Ramon Millà. S’emetrà divendres 27 després del programa L’HORA DEL LECTOR.

La programació especial sobre Tintin compta a més amb un documental danès que va ser present a l’INPUT de Barcelona 2004: “Tintin i jo” es veurà dissabte a EL DOCUMENTAL.

A l’espai CÀNON s’hi emetrà una visió sobre “El fenomen Tintin” i diumenge 29 es tanca aquesta setmana de Tintin amb un record dels seus viatges arreu del món.

Amb aquesta programació se suma una altra acció del grup CCRTV. Al K3 s’hi podrà tornar a veure aviat la sèrie de dibuixos animats inspirada en els àlbums de Tintin i a la ràdio es va emetre no fa gaire un programa especial de Jordi Tardà. Aquest altre tintinòleg manté exposada la seva col•lecció a Girona fins a finals de maig .

Hi ha altres actes previstos per aquest aniversari. El Saló de l’Automòbil de Barcelona, per exemple, exhibirà “Els cotxes de Tintin”.

Acabem amb algunes utilitats:

La web oficial de Tintin
El portal dels tintinaires catalans, una pàgina força activa.
Els editors: Juventud i Zendrera.
Categoria: AQUEST BLOG
Escrit per: El 33
Quan arriben les dades que proporciona l’equip d’Interactiva sobre aquest blog, es fan públiques. Ja tenim les dades de febrer: 3.129 pàgines vistes, un xic més que el resultat de desembre. No es van arribar a demanar mai les de gener, per descuit, però en tot cas, sense aquell mes, l’evolució de les dades aniria així:

MES PÀGINES VISTES
Octubre 1.398
Novembre 2.651
Desembre 2.703
Febrer 3.129

Això no és cap èxit ni tampoc cap fracàs. Vol dir que hi ha més persones que coneixen i troben d’interès aquest blog ara mateix que fa tres mesos però encara és una acció de comunicació minoritària. Amb grans recompenses, això sí. Cada comentari és una aportació directa i personal que des del canal volem agrair amb sinceritat.

Per cert, en resposta als darrers comentaris direm...

» Veure més

15/03/2007: MOVEM COLORS

Categoria: PROGRAMACIÓ
Escrit per: El 33
Acabem de tancar la decisió. No fa ni una hora que s’han enviat els correus pertinents als responsables de les Àrees de Producció i a Emissió. Movem el programa COLORS EN SÈRIE.

El programa COLORS EN SÈRIE és una de les apostes fortes del 33 per aquest trimestre. És un projecte que s’ha desenvolupat durant força mesos, que tot l’equip del 33 ha considerat com un molt bon exemple de què es pot veure en un canal com aquest i es va fer un esforç extraordinari de promoció. Però l’estadística és la que és.

El primer programa es va emetre el 27 de febrer i va obtenir segons Sofres una mitjana de 45.000 espectadors, que representava un 1,3% de la quota de mercat. El segon, emès el 6 de març, es va quedar en 21.000 espectadors estadístics i un 0,6% de share. El d’aquesta setmana va comptar amb 32.000 espectadors de mitjana i això va representar a aquella hora un 0,9%.

És veritat que l’objectiu principal del 33 no és batre cap rècord d’audiència però també ho és que ens importa saber si hi ha un nombre d’espectadors que justifiqui l’esforç i els recursos públics que s’hi destinen. I en tot cas haurem d’acceptar la possibilitat que el programa no estigui prou ben situat a la graella. Si s’ha comès un error serà bo de rectifica.

Per això a partir de dimarts vinent capgirem l’ordre de l’emissió: a les 22:00 es podrà veure SEIXANTA MINUTS i després començarà el capítol que correspongui de COLORS EN SÈRIE. Siguem sincers: amb això esperem que el programa pugui ser descobert per més persones. I confiem que l’equilibri entre l’oferta del canal generalista TV3 i la del 33 estarà més equilibrada. Però no podrem saber si l’hem encertat fins d’aquí a unes quantes setmanes.

Una proposta de diàleg
amb els espectadors

Aquest blog pretén informar amb la màxima proximitat possible sobre les decisions de programació del canal 33. Per tant, també se sabrà amb alguna anticipació algun detall de la producció o l'adquisició. Però sobretot ha de ser un espai de conversa amb els espectadors del 33. Un lloc on sigui possible conèixer més bé el canal però també on sigui fàcil participar, amb opinions i amb propostes tan concretes com cadascú vulgui

Escolta

Missatges

<   setembre 2019   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Categories

Cercador


Canals

Programes

Qui escriu aquest blog

RSS